Заемът за малките улици отива на балотаж

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (8)
17:07 / 04.05.2010
2549
Срещи с експертите и Борда на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие ще проведат до седмица-две шефовете на "Агенция за транспортни проучвания и прогнози" ЕООД, които със свое писмо, което Plovdiv24.bg публикува по-рано днес, стопираха поне за месец 30-милионния заем за малките улици. Ще отстояват позицията си защо тези пари не бива да се дават на Пловдив.

"Това си е класически донос. Информацията за него получих директно от Лондон по телефона. С доноси не се занимавам. Това е поредната атака срещу управлението на Пловдив. Оттук - та чак до изборите, все такива нещица ще наблюдаваме", и днес на йота не помръдна от заявената си вчера позиция по въпроса кметът Славчо Атанасов.

Той се надява, че на следващото заседание на Управителния съвет на банката на 26 май заемът най-сетне ще бъде гласуван. Държи връзка по темата с конкретния отговорник там Илиана Цанова. Не изключва и лоша развръзка. Ясна му е дори схемичката. 

"Някаква си световно неизвестна софийска агенция Х толкова обичала Пловдив, че решила да му направи услуга и да пише до банката, а аз трябва да се обяснявам. Утре ще се появи фирмата Y, след десетина дни - може би Z... Няма да участвам в този филм", предупреди кметът.

"Като гледам и слушам какво става в последните дни, оставам с впечатление, че в общината са се събрали някакви параноици, на които все заговори им се привиждат. Щом Европейската банка, която беше гарантът за целесъобразното и законосъобразно изразходване на тези средства, изведнъж подлага на съмнение цялата процедура на съмнение, означава, че и ние, пловдивчани, също е трябвало да се съмняваме какво се е целяло с този заем. Няма човек в България, който може да повлияе на банката, в която всяка от 27-те страни в Евросъюза има представител", коментира областният управител Иван Тотев.

"Никого не подозираме в корупция, нито пък в писмото ни до банката има политически елемент, та да се тълкува като политическа атака. Не познавам лично господин Атанасов, нямам нищо против него. Ние сме експерти по автомобилния трафик и транспорта. Запознахме се с всички детайли на проекта и се убедихме, че не е написан правилно. Изпълнението му няма да доведе до коректен резултат за пловдивчани", засегна се от кметския отговор изпълнителният директор на агенцията, накичена с етикета "доносник", Диана Русинова.

След като писмено предлагали на общината да й помогнат да промени проекта, така че да стане работещ , но не им обърнали внимание, се решили да сигнализират банката относно позицията си.

Според експертите на агенцията, реконструкцията на булевардите и улиците е чак последната стъпка при управление на транспорта, която трябвало да бъде предшествана от въвеждане на система за управление на трафика, видеонаблюдение и контрол на транспортните схеми. Целта на заема, смята Русинова, била много странна - в неговите рамки общината искала да изгражда система за управление на трафика, което било невъзможно. Управниците щели да си направят само скъпоструваща реклама, която после щяла да висне на гърба на данъкоплатците. Проектът не бил достатъчно добре експертно мотивиран.

"Нима банката няма експерти?" - не се стърпя репортерът. "Точно по тази част нямат", отговори Русинова. "Нашият опит показва, че на много места се хвърлят да правят реконструкции на улици, защото по този начин най-лесно се отклоняват средства", остави края отворен тя.

Виж коментарите (8)

Още по темата (91):
29.08.2011 ЕБВР иска €21000 от Общината, кметът: Дянков да си плати
масрафа
11.02.2011 Константинов: Не смятам, че общината трябва да връща парите на ЕБВР
10.02.2011 Европейската банка иска 200 000 евро от Пловдив, кметът ги прехвърля на
Дянков
23.10.2010 Европейската банка идва да инспектира дупките ни, след това решава за заема
10.08.2010 Нови нападки на кмета срещу Дянков
19.07.2010 Константинов: ЕБВР иска от Дянков едно изречение подкрепа за Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
За награда "Пловдив" и за Източната порта, слушайте в предаването...
Народът се раздели на две: На плейбек ли пя в Пловдив Лили Иванов...
Единственото място, което позволява безопасно да се вдига висока ...
За високи стандарти и предимство при финансирането в културата се...
Пенсионер стана за резил в Пловдив, арестуваха го
Стреляха по градски автобус в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).