ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
За първи път в България: Уникално лечение с КиберНож в УМБАЛ "Свети Георги"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:59 / 17.08.2021Коментари (1)11728
©
За първи път в страната се проведе лечение на пациенти с метастази в "подвижни органи“ чрез стереотактична радиохирургия с КиберНож. Високотехнологичната процедура се провежда в Клиника по лъчелечение към УМБАЛ "Свети Георги“ ЕАД - Пловдив. От началото на седмицата са преминали общо 6 пациента с различни тумори. Трима от тях са постъпили с метастази в белия дроб, двама с метастази в черен дроб, а един пациент - с тумор на панкреаса.

Уникалното на системата КиберНож е, че тя не само следи движенията и дишането на пациента в реално време, но и симулира дихателния цикъл и се движи заедно с него. Няма друг ускорител, който толкова прецизно да проследява тумора и да предпазва критичните органи, съобщи д-р Мария Влайкова, началник на клиниката. По време на облъчването пациентите са в комфортно състояние. Процедурата е безболезнена и не се изисква анестезия.

Съдействие на екипа на Клиника по лъчелечение оказват специалисти изпратени от фирма "МЕДИТЕЛ Хелткеър България“ ООД, които се грижат за техническото обслужване на системата. По този повод в България от началото на седмицата е и известния физик Надир Кючук.

Пациентите, които се насочват за лечение с КиберНож са с тумори, които са оперирани многократно, но с рецидиви, пациенти, чиито тумори са неоперабелни или пациенти, чието здравословно състояние не позволява извършване на операция. Подходящи за лечение са тумори с размер от 1,5 до 4 см.

Роботизираната система Cyberknife на американската компания Accuray е неинвазивна алтернатива на хирургичния метод за лечение на тумори навсякъде в човешкото тяло. Прецизността на КиберНожа позволява да се лекуват множество лезии, включително такива, които се смятат за невъзможни за опериране. Досега тези пациенти се препращаха към различни онкологични центрове в Европа, което забавяше и многократно оскъпяваше лечението им, поясни д-р Влайкова.

КиберНожът е система, която потвърждава и проследява мястото на тумора и позволява автоматична компенсация на движенията на пациента по време на лечение – насочва лъчите и в реално време наблюдава определената за манипулация зона, като предпазва здравите тъкани в максимална степен от облъчване. За планиращия процес се използва 4D компютър томограф, чрез който се улавя движението на тумора в подвижните органи – бял дроб и корем.

За заплануване на пациенти, подходящи за лечение чрез радиохирургия, е необходимо в Клиника по лъчелечение да се представят копия от медицинските документи на болния – епикризи, проведени образни изследвания (КТ, ЯМР, PET/CT), документи от предходни облъчвания, решения на онкологични комисии и ПКК.

Апаратът е разположен в База I на УМБАЛ "Свети Георги“ на бул. "Васил Априлов" 15A. Приемане на документацията се извършва след предварителна уговорка на телефони 032/602 330 и 0887/70 56 36

Документите ще бъдат разгледани в рамките на 1 до 3 работни дни. При одобрение ще се назначат дата и час за изследване, за които пациентите могат да се информират по телефона или на място.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 22.09.2021 г.
0
 
 
Страхотен робот. Много съм доволна. Препоръчвам ви.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Облагородяват Градската градина
Политическо противоборство в САЩ
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: