За първи път Пловдив посреща китайски студенти

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:21 / 20.07.2016
2096
Бивши и настоящи студенти от
ТУ - София, филиал Пловдив:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Група от 16 китайски студенти - 10 момичета и 6 момчета от 2-ри и 3-ти курс с инженерни специалности и двама техни преподаватели от Политехниката в Шенджен, Китай са на едноседмично посещение в Техническия университет - филиал Пловдив. 

Това е първата студентска група от Китай, която посещава града ни. Съгласно сключения рамков договор между Политехниката в Шенджен и Техническия университет София и филиала в Пловдив, през 2017 година реципрочен брой български студенти и техни преподаватели ще върнат визитата на своите колеги. 

Студентите от Китай са настанени в общежитията на Техническия университет - филиал Пловдив и се хранят в студентския стол на ВУЗ-а. 

Бъдещите китайски инженери ще се запознаят с условията за обучение и практика на българските си колеги от Пловдив. 

"Ще представим възможностите си за обучение по инженерни специалности в трите степени на обучение - бакалавърска, магистърска и докторска. 

На съвместна среща с български студенти ще дискутираме за перспективите на инженерната професия в България и Китай, ще коментираме основните инженерни предизвикателства на съвремието", каза проф. Михаил Петров, заместник-директор на филиала на Техническия университет в Пловдив. 

Като добри домакини пловдивчани ще представят културни и исторически забележителности на Пловдив и региона, както и начина на живот в България.

В началото на посещението си азиатските студенти гостуваха на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие /БКАБР/, където председателят на асоциацията Ангел Христозов ги запозна с развитието на икономическите връзки между Пловдивска област и Шенджен. 

Асоциацията инициира и реализира побратимяването между Пловдив и Шенджен и сключването на договор за сътрудничество между двата университета. 

"Ако сте студенти в пловдивския филиал на Технически университет - София, един ден може да сте инженери и мениджъри в компании от Тракия икономическа зона. 

Ние, от Асоциацията, предоставяме комплексни услуги за улеснение обучението и пребиваването на чуждестранните студенти в България" - обясни на гостите Катя Стайкова, директор "Връзки с обществеността".

В продължение на два дни китайските студенти ще посещават и високо технологични български предприятия в Тракия икономическа зона, както и най-значимият български производител на роботи, изнасящ своя продукция включително и за Китай - фирма Милара. 

"Следващата крачка във взаимоотношенията ни с китайските колеги е да започнем да обменяме студенти и докторанти за съвместно обучение", каза проф. Михаил Петров. 

Обучението в чужбина ще бъде на английски език, като в предварителната подготовка за сключването на подобен договор се взема предвид специалността, хорариума от часове по инженерните предмети, взаимното признаване на обучението и от двете страни и други важни технически въпроси.

Подобен обмен обаче е възможен само след сключване на междуправителствени спогодби.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Откриват най-новата детска градина в "Тракия"
Поредна промяна в МВР-Пловдив, завръща се стар началник
Интересно събитие, посветено на семейството, ще се проведе в Плов...
Илхан Кючюк в Пловдив: ДПС иска обединение и стабилност за една п...
Възрастна жена почина в болница в Пловдив, има арестуван
Откриват най-новата детска градина в "Тракия"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).