За последните 10 дни в Пловдив: Без наднормени нива на фини прахови частици

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:37 / 26.03.2014
2930
През последните 10 дни в двата пункта за мониторинг на атмосферния въздух, разположени на територията на Пловдив няма регистрирани наднормени стойности по показатели фини прахови частици и азотен диоксид в атмосферния въздух. Това информират от дирекция "Екология и управление на отпадъците" в Община Пловдив. 

Пунктовете са част от Националната система за мониторинг на околната среда и осъществяват непрекъснато наблюдение на показателите определящи качеството на атмосферния въздух. Допълнително за формиране качеството на атмосферния въздух на гр. Пловдив влияят и неблагоприятните климатични условия, и географско разположение на общината. 

С настъпване на пролетния сезон и повишаване на денонощната температура на въздуха намалява и въздействието на основния източник при формиране качеството на атмосферния въздух, а именно изгаряне на горива за отопление в бита. 

Въпреки това остава въздействието на транспортен трафик, строителни дейности и други неорганизирани източници при формиране на емисии на територията на общината.

Общинската администрация е насочила усилията си към сезонно почистване на улична мрежа, в т.ч. повишаване на ефективността и честотата на почистванията, увеличаване на почистваните територии, мероприятия по залесяване, реконструкция и модернизация на улична инфраструктура, повишаване енергийната ефективност, включително потреблението на природен газ на сгради общинска собственост и др. 

От дирекция "Екология и управление на отпадъците" отново призовават обществеността към спазване на изискванията в местната нормативна уредба с цел недопускане формиране на прахови емисии. Опазване чистотата на атмосферния въздух е отговорност на всеки един от нас и зависи от избора ни на придвижване, опазване на чистотота на площите, повишаване на енергийна ефективност на частни сгради и др. 

Усилията, положени от пловдивската общественост, съчетани с дейностите на общинската администрация ще допринесат за повишаване качеството на атмосферния въздух и подобряване качеството на живот на пловдивчани.

Виж коментарите (0)

Още по темата (376):
11.04.2024 Беззаконие и безнаказаност! Отровният пожар в Пловдив е бил нарочно
запален
11.04.2024 Гъст черен дим над част от Пловдив!
17.03.2024 Откриват телефонна линия за гражданите, които искат подмяна на старите печки с климатици
03.03.2024 Видео от Пловдив: Сами се тровим, факт!
18.02.2024 Търси се фирма, която да почисти Пловдив от 4250 стари печки на дърва и
въглища
17.01.2024 Пловдив взима мерки за качеството на атмосферния въздух
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).