За нерегламентирано избити кучета ще отговаря кметът

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (15)
10:39 / 05.10.2009
4428
"Имало ли е случай за нерегламентирано избиване на кучета? Защо, след като преди повече от година е влязъл в сила Законът за защита на животните, зооветеринарният комплекс не отговаря на съвременните изисквания и дори бе затворен?" - питане към Славчо Атанасов отправи на днешната извънредна общинска сесия Стефан Таушанов, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Кметът ще трябва да дава обяснения на следваща сесия.

Общинският съветник, задал въпроса, лично се е ангажирал, по сигнал на неправителствени организации на природозащитници, да проучи въпроса. Разговарял е с шефа на кучкарника д-р Петю Станев, който му отговорил, че всичко е наред. "Как ще е наред, като дори затвориха комплекса?", недоумява Таушанов. Той настоява за цялостна проверка на състоянието на комплекса, както и на документацията.

Съветникът подчерта, че гражданите на Пловдив са разделени по въпроса за отношението към бездомните кучета. Проблемът в града не е голям, но може би е вярно подозрението, че въпросът се решава по незаконен начин чрез избиването на кучетата, а не чрез намаляване на популацията им чрез кастрация.

"От началото на април миналата година, когато законът влезе в сила, в Пловдив вече не се прилага евтаназия на бездомните кучета. Те се кастрират, ваксинират, обезпаразитяват и отново се пускат в естествената им среда. Можем да се справим с проблема и по хуманен начин така, както са го сторили в развитите страни. След около десетина дни международната фондация "4 лапи", с която сключихме договор за съвместна работа, започва първото за Пловдив преброяване на бездомни животни, което е особено важно за бъдещите мерки по намаляване на тяхната популация. Особен проблем за града са безстопанствените котки, които, наглед по-безобидни, са голям преносител на паразити и зарази", коментира главният еколог Христо Минков пред нашия репортер.

Напоследък той стана мишена откъм всички страни - от една страна природозащитници го обвиняват в жестоко отношение към бездомните животни, а от друга - наплашени изпохапани от кучета граждани недоволстват, че към скитащите четириноги подходът става неоправдано мекушав.

Виж коментарите (15)

Още по темата (88):
25.12.2023 Шефът на Зооветеринарния комплекс в Пловдив: Бездомните кучета са много по-любвеобилни от чистокръвните породи
17.10.2022 Убиват ли кучета в приюта в Пловдив - чака се отговорът на прокуратурата
08.10.2022 Тече проверка за нехуманно отношение към животните в общинския приют
04.10.2017 Пловдивчани изоставят кучетата си, вижте каква съдба ги чака после!
08.10.2014 Общината иска от държавата 5 дка за кучешки приют
29.07.2013 10 267 бездомни котки и 324 кучета скитат из Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Кметът на Пловдив: При 200 км/ч е невъзможно
Отцепиха част от Цар Симеоновата градина!
Такситата в Пловдив искат да возят на по-високи тарифи
Инцидент в северната част на Пловдив!
Савина Петкова обясни за премахването на ранните и късните курсов...
Страхлив съдия се направи на Властелинът на пръстените


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).