"Южен" скочи срещу Асен Гагаузов заради неприложимия закон за етажната собственост

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:09 / 19.05.2009
7423
Дълго търкалялият се в публичното пространство закон за етажната собственост, влязъл в сила от 1 май, вместо да решава, вече създава проблеми, алармираха от район "Южен" на специална пресконференция, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Още на 7 май, в първия работен ден след многото празници цяла делегация се изсипала при заместник-кмета на "Южен" Пламен Начев, за да го питат как да използват правата си по закона, та да махнат една релейна антена. "Как да им помогна и какво да им отговоря като администратор, като идея си нямам?" - все още се чувства неловко Начев, защото в България законите сякаш се създават, за да се пречи да се спазват.

В самия закон, гласуван през януари, изрично е фиксиран 31 март като краен срок, в който трябва да бъде обнародвана наредба за неговото приложение. Наредба и до ден днешен няма. Хората от "Южен" искат да изпълняват закона и изпратили питане до министъра на регионалното развитие и благоустройство Асен Гагаузов той да им каже как да работят и настояли час по-скоро да обнародва наредбата. Отговор не получили.

"Наредбата трябва да регламентира създаването на публичен регистър и начина, по който да се води. В него ще бъдат вписани всички обекти, които са в режим на етажна собственост. Трябва да определи образците на така наречените книги на собствениците, образци на споразумения. Няма откъде да изнамерим такива образци. На практика законът е в сила, но не може да бъде прилаган", констатира главният юрисконсулт на "Южен" Снежана Самуилова.

Много недоразумения имало в закона, сякаш умишлено насочени срещу местните администрации. Хората по блоковете били задължени да си направят общи събрания и да си управляват своята собственост. Ако до шест месеца обаче това не се случи, длъжно да им направи събранията е кметството.

"В "Южен" има около 5000 сгради, които законът засяга. Колко ли са те в Пловдив? Ами в цялата страна? Как се събират хора по блоковете за общо събрание? Почти толкова лесно, колкото парите за чистачката или асансьора. Значи ли това, че ще трябва да правим 5000 събрания, на които трябва да има 5000 кворума и да пишем 5000 протокола?, чуди се Начев.

В района няма щат дори само да опишат сградите. Отправили запитване до Общинския съвет и кмета Славчо Атанасов трябва ли заради закона да реформират щатната бройка с още четири души на заплата, които да се занимават само с това, уместно ли е във време на криза?

И други притеснителни текстове съдържал законът. При наложителни ремонти, задължителни за безопасността на една сграда, ако собствениците нехаят, трябва да ги извърши кметството, а после да си търси парите. Но кое ли кметство има такъв бюджет?

Запознавайки се обстойно със закона, можело да се открият още особености. Ако в отсъствието на дадено семейство общото събрание реши да санира сградата и изтегли кредит от банка, то жилището и на нищо неподозиращите можело да се окаже ипотекирано.

"При новия закон вече не важи обикновеният глас, а процентът на собственост върху жилищата. Така на практика се обезмисля даденото пак в закона право на 75% от живеещите да изгонят някого, който не спазва законите, ако той владее 26% от сградата. Тогава може да прави каквото си иска - може да си прави дискотека, да си гледа коне или крави", предложи друга хипотеза заместник-кметът Михаил Казанджиев. "Този закон трябва да бъде подложен на ревизия. Когато бъде ревизиран и уточнен, може да бъде представен наново, за да се изпълнява", убеден е той.

Гражданите, очакващи законът да им реши проблемите, ще трябва още да почакат. Администрацията на "Южен" предупреждава всичките си колеги, а и хората, че макар и да го има на книга, законът никакъв го няма. "Защо да чакаме следващият парламент да го поправя? Нима живеем в безвремие?", попита секретарят Атанас Панчов.

Виж коментарите (0)

Още по темата (20):
06.08.2010 Районните кметове изостават с регистрирането на етажната собственост
12.07.2010 Почти хиляда сгради в "Централен" регистрирани по новия закон
01.06.2010 Пловдив първенец в регистрацията на етажната собственост
25.05.2010 Обмислят промени в Закона за етажната собственост
15.03.2010 Омбудсманът консултира пловдивчани по проблемите на етажната собственост
26.02.2010 Домоуправителите няма да се регистрират като администратори на лични данни
Още новини от Новини от Пловдив:
Инцидент в известен ресторант в северната част на Пловдив
Криминални клиенти пребиха таксиметров шофьор в Пловдив
Една от най-неприятните павирани улици в Пловдив отива в историят...
Змия е забелязана до детска градина в Пловдив
Кметът каза в прав текст кога затварят Бетонния мост
Официално откриха най-новата улица в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).