Язовири в Пловдивско с предписания за отстраняване на нередности

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:54 / 07.02.2017
5658
Междуведомствена комисия извърши традиционната годишна проверка на язовирите на територията на Пловдивска област. Комисията констатира, че по-голямата част от проверените 28 язовира на територията на областта са в добро техническо състояние и могат да поемат повишаване на обемите в следствие на зимното снеготопене. 

На 6 от проверените технически съоръжения са изготвени протоколи, съдържащи констатации или предписания със срокове за отстраняване на установени нередности и/или конкретни изисквания към режима на експлоатация, гарантиращи безопасността на съоръженията.

С предписания са:

Яз. Секирово 1 (да се възстанови бетонната обвивка на отводнителния канал),
Яз. Долни Воден (непочистено корито),
Яз. Красново 7 (недобро състояние на шахтата на основния изпускател),
Яз. Пъдарско 2 и яз. Бабек (премахване на храсти и дървета в коритото),
Яз. Домлян (язовирът е изпуснат напълно, до възстановяване на експлоатационното състояние).

Протоколите и предписанията са предоставени на собствениците или на задължените лица за стопанисване и управление на язовирите и е даден срок за премахване на проблемите по техническото състояние. 

Държавната агенция за метеорологичен и техническа надзор ща направи нова проверка, за да установи дали са взети всички необходими мерки за доброто техническа състояние на тези шест язовира. Капацитетът на язовирите до момента е максимум 50-60%, като на тези с технически предписания е 20-30%. На този етап няма никакви рискове от наводнения в следствие на предстоящата снеготопене на язовирите, намираща се в близост и над населени места.

Междуведомствената комисия е назначена със заповед на областния управител Здравко Димитров, свикана в изпълнение разпоредбите на Заповед № Р-50 от 22.03.2016г. на министър-председателя на Република България за създаване на организация и предприемане на мерки и действия за защита от вредното въздействие на водите и недопускане възникването на критични и бедствени ситуации, 

В нея са включени представители на Държавната агенция за метеорологичен и технически надзор, Пожарна безопасност и защита на населението, Басейнова дирекция, Областна дирекция по земеделие и горите, представители на Държавните горски и ловни стопанства и други държавни органи и организации. 

Целта на проверката, която беше извършена в периода 04 октомври - 03 ноември 2016 година, е недопускане възникване на критични и бедствени ситуации, застрашаващи живота и здравето на населението и съществуващата материална база на територията на област Пловдив, коментираха от областната администрация.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).