Възстановено е уникално пано на Ди Киро от северната страна на Тунела

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
17:33 / 14.10.2013
5384
Възстановено е уникалното пано на Димитър Киров-Ди Киро от северната страна на Тунела, видя репортер на Plovdiv24.bg. Изображението на легендарната тракийска колесница, станала емлбема на града, в годините назад се рушеше. Сега то е спасено.

Димитър Николов Киров, известен още като ДиКиро, е роден на 20 май 1935 година в Цариград, Турция. През 1959 г. завършва Художествената академия, монументална и декоративна живопис при проф. Богданов. Работите на Киров са в областта на живописта и монументалното изкуство (фрески, мозайка, сграфито). Творби на ДиКиро се намират в музеи и частни сбирки, както в България, така и по целия свят.

Димитър Киров е съпричастен към събитията, които засягат пряко не само художническото съсловие, но и неговите съграждани. На 23 март 1983 година той става един от учредителите на новото читалище към етнографския център "Възраждане".

Димитър Киров - ДиКиро е инициатор на идеята за бъдещия изложбен център за съвременно изкуство, който се развива в насипа, оформящ дворното пространство на съществуващата Градска художествена галерия на ул. "Съборна" 14 в Пловдив. Основополагащата идея на проекта е създаване на постоянно действащ изложбен център, който по естествен начин да представя творбите на съвременните художници.


Виж коментарите (6)
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението с градския транспорт в Пловдив е критично
Пловдивчанин: Добре че жена ми издърпа детето!
Цвета Караянчева в община "Родопи": Имаме амбиция за открито упра...
Загадка от "Кючука": Кой е с предимство?
Чудесни новини за детето, малтретирано в Пловдив: Добре е и ходи ...
Наглостта на тарикатите в Пловдив няма край


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).