Възможно ли е? Спираща дъха атракция от Альоша към подножието на Пловдив!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
12:25 / 24.02.2019
12529
Редовната зрителка на Пловдивската обществена телевизия от Франция - Здравка Георгиева – Фернандез ни пише, че e гледала заедно с мъжа си Франсоа телевизионния омбудсман "За Альоша". Франсоа разбрал горе-долу за какво се дискутира и накрая на предаването казал: "Ами да направят един тиролиен и да взимат по 5 евро на турист!"...

Неговото разбиране и мислене тръгна чисто практично - по-скоро какво да направим на Альоша, а не какво да правим с Альоша.Типично по български ние се изказваме емоционално, без да мислим за практичност и печалба. Предложението на Франсоа е да се инсталира урбан тиролиен на върха на Бунарджика - една модерна туристическа атракция, която може да внесе адреналин в живота на града. Освен това дава възможност на желаещите да се насладят на красотата на града от "птичи поглед".

Тиролиена /tyrolienne/ или  /zip line, zip wire/ зип лайн на английски е тиролско съоръжение за спускане от височини чрез система от стоманени въжета, която може да достигне дължина до 2 000 метра и позволява да се развие скорост около 80 км/ч. В много градове по света такава въжена линия се инсталира летния сезон в градска среда и се превръща в главна атракция, привличаща много туристи. 

Сред най-популярните урбан тиролиена са този в Париж - инсталира се на втория етаж на Айфеловата кула на 115 метра височина - туристите "прелитат" над  Марсово поле със скорост от 90км/ч., наслаждавайки се на страхотна гледка. В Лондон тиролиен или зип лайн се инсталира лятото от 2012 година насам в парк "Виктория" в центъра на града срещу сградата на парламента. Такива  съоръжения има в  Канада, Квебек и САЩ.

Най-голяма  атракция е зип лайна Slotzilla на Fremont street в Лас Вегас. Там желаещите имат възможност да "прелетят" директно над главите на минувачите на "Фремон стрийт".  В Дубай  урбан зип лайна се нарича X line Marina - той е с дължина 1км и се спуска от височина 179 метра.

В Пловдив си имаме тепетата, също и дълга пешеходна улица, ако не е възможна подобна инсталация от някое тепе, защо не един вариант подобен на  Slotzilla на Fremont street в Лас Вегас, който да  се спуска от покрива на Партийния дом и да преминава над една част от Главната улица...


Виж коментарите (6)

Още по темата (19):
14.04.2022 Русия иска да съди България
08.05.2021 На Альоша тържествено ще отбележат 76 години от края на Втората световна
война
28.04.2021 Стълбите на паметника на Альоша декорирани в оранжев цвят
05.05.2020 Правят карта на паметниците на съветските окупатори в България
28.04.2020 Русия пита за състоянието на съветските паметници в България
30.01.2020 Не сме забравили и няма да простим - "вандалски акт" срещу Альоша или
памет
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).