Възможно е 5%-но увеличение на пенсиите от 1 юли 2010 г.

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:06 / 26.11.2009
2783
Това, което се предвижда в проектобюджета за догодина по отношение на пенсиите и социалните осигуровки е 11,6% от Брутния вътрешен продукт (БВП). Това каза в Пловдив министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Това е най-голямото перо като разходи от държавния бюджет, добави Младенов. По отношение на активните мерки на пазара на труда за догодина са предвидени почти два пъти по-малко средства, отколкото тази година, добави министърът в отговор на въпрос защо опозицията намира проектобюджета за 2010 г. за антисоциален.

Министър Младенов обаче поясни, че с Оперативна програма „Човешки ресурси", която ще започне още от началото на декември и касае обучението на безработни и заети лица, както квалификацията и преквалификацията им, се предвижда да бъдат усвоени още 250 млн. лв. допълнително. Усвояването им ще надвиши като цяло средствата, определени в бюджета, така че в този смисъл министърът няма притеснения.

Що се касае за социалното подпомагане, тази година средствата действително са по-малко, но това касае всяко едно министерство, като се има предвид на каква база се стъпва, каза още Тотю Младенов. Той се надява, че до края на първото полугодие на 2010 г. в бюджета вече ще има достатъчно средства благодарение на мерките, които предприема правителството. По този начин недостатъкът в изключително важни сфери като социална и здравеопазване, ще може да се коригира. Парите ще дойдат именно от преизпълнение на приходната част и затягане на режима на приходите, поясни министърът. „В този смисъл дано от 1 юли 2010 г. наред с увеличаване добавките за старост над 75 години и увеличаване на вдовишките пенсии, да може да се увеличат и пенсиите в размер на 5%", каза още министърът. Попитан ще има ли кадрови промени в службите на социалното министерство в Пловдив, той каза, че в момента текат атестации на държавните служители, които трябва да приключат до 30 ноември, когато ще стане ясно ще има ли промени.

Източник: агенция "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Адвокатката на Караджов: Предполагаме, че има оръжие и заплашва, ...
Домът на бившия полицай Венцеслав Караджов е блокиран от полиция,...
Експолицаят Караджов, осъден на доживотен затвор се е барикадирал...
Кметът на Пловдив ще посрещне Стефка Костадинова
Кметът на Пловдив: При 200 км/ч е невъзможно
Отцепиха част от Цар Симеоновата градина!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).