Въпреки обжалване на Васил Божков през април полагат маркировка по улици и булеварди в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
08:33 / 29.03.2013
3619
В средата на април тази година стартира полагането на хоризонталната маркировка на пловдивските булеварди и пешеходни пътеки, научи репортер на Plovdiv24.bg от зам.-кмета Александър Държиков. Така няма да изостанем от предварителните си планове, макар че фирмата на Васил Божков "ПСТ Холдинг" все още обжалва тригодишната обществена поръчка на стойност 540 000 лв., коментира още той.

"Конкурсът беше обявен миналото лято. "ПСТ Холдинг" обжалва решението за избор на изпълнител в КЗК. От КЗК се произнесоха, че жалбата на холдинга е неоснователна. Последва обжалване отново, този път във ВАС. Тричленният състав на съда отказва да гледа делото, тъй като случайно или не фирмата не е внесла таксата по иска в размер от 50 лв. На 5 март тази година 5-членен състав образува отново делото. 

При разглеждането му на 21 март се установява, че 3-членният състав на ВАС е уведомил за отказа си фирмата по факс, което не се допуска от АПК (административно процесуалния кодекс) и връща делото отново", разказа подробно хронологията на събитията Държиков.

По думите му при създалата се ситуация юристи смятат, че решението на съда може да се проточи и два месеца.

"Не можем да си позволим да чакаме толкова много време и затова до 20 дни ще изберем изпълнител по малката обществена поръчка за 80 000 лв, която ще обявим. Така процесът по маркиране на улиците и пешеходните пътеки в града ще започне през втората половина на април", каза още зам.-кметът.

"Ако ВАС не излезе до края на май с решение по казуса, районните кметства ще направят поръчки отделно, тъй като в бюджета за тази година за маркиране са осигурени 240 000 лв.", поясни той.

Както вече писахме, предвижда се по всички новоасфалтирани булеварди пешеходните пътеки да са термопластик, като например зебрите по бул. "Източен". На някои места в града вече има и бягащи светофарни уредби.

"Навсякъде, където няма предвидени изкопни работи, а това сме съгласували с 4-годишния план за ремонти на кабелните оператори и дружества като ВиК и Топлофикация, ще поставяме пешеходни пътеки с термопластична боя. Тя е 3 пъти по-скъпа, но гаранцията й е 4 години по-голяма, дори на практика се оказва, че е повече. Една такава пътека в момента има на бул. "Източен", и тя е във видимо добро състояние", разказа още миналата година за сайта зам.-кметът Александър Държиков.
Той допълни, че въз основа на заповед на Министерството на вътрешните работи там, където е необходимо, ще се извърши и повдигане на пешеходните пътеки. По стандарт те ще са по-ниски от т.н. легнали полицаи и трябва да са високи до 7 см. Снабдени са с удобна траверса, по която ще минава и масовият градски транспорт. Ще изглеждат като рампа и повечето от тях ще са направени с термопластик.


Виж коментарите (3)

Още по темата (413):
07.12.2023 Заместник-кмет на Пловдив заговори за черен списък с фирми
20.09.2023 Дупка зейна на бул. "Шести септември" в Пловдив
21.06.2023 ВиК проверява за по-сериозен проблем заради пропадането на асфалта на кръстовище в Пловдив
21.06.2023 Дупка гълта автомобили на възлов булевард в Пловдив, сеирджии снимат
27.10.2022 Дупка на една от най-натоварените пътни артерии в Пловдив
06.10.2022 Въоръжете се с търпение! Брутално задръстване на възлово място в
Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения в ...
Облачно ще е времето днес в Пловдив
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив
Любими изпълнители ще пеят в Пловдив в подкрепа на обществено зна...
Академичният съвет на АМТИИ-Пловдив избра заместник-ректорите си
Адвокат от Пловдив: Днес се разправях с групичка келеши, гледат т...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).