Вундеркинд от СОУ "Паисий Хилендарски" иска да лекува рака

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
14:16 / 17.08.2010
5062
Бивши и настоящи ученици от
СОУ "Св.Паисий Хилендарски":
виж още
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Данаил Минчев никога не е ходил на частни уроци, иска да прави генетична диагностика на рака.

Национална диплома за високи постижения от Министерството на образованието ще получи в четвъртък абитуриентът от СОУ "П. Хилендарски" Данаил Минчев. Момчето е лауреат от националната олимпиада по биология и така още през април бил приет в специалността с най-висок бал на ПУ "Паисий Хилендарски"-молекулярна биология. 18-годишният вундеркинд е лауреат и от националната олимпиада по философия, а на зрелостните изпити по български и биология има пълно 6. Твърди, че никога в живота си не е ходил на частни уроци, а се подготвя сам вкъщи.

"Още от 7-годишен мечтаех да уча молекулярна биология, защото искам да се занимавам с генетична диагностика на рака. Методологията за генната терапия не е изяснена, всеки учен има свое разбиране. Хората са свикнали за говорят за рака като за една болест, а не е така. Вярвам, че може да се намери правилния път към лечението. Това няма да бъде лекарство, а начин, по който да се облекчи страданието", шокира с разсъжденията си тийнейджърът.

Според Данаил процентът на смъртните случаи от рак бил твърде висок и амбицията му е да го намали. Момчето не се увлича от Дан Браун или Паулу Коелю, а чете "ДНК тайната на живота" от Нобеловия лауреат Джеймс Уотсън - откривател на модела на двойната спирала. Основният въпрос, който терзаел автора, е какво сме ние - гени или възпитание. В простите биохимични процеси надделявали гените, но в сложните поведенчески реакции - възпитанието, обяснява Данаил.

Философията също му е слабост. Лауреат е на националната олимпиада по предмета, има специална награда и от конкурса по гражданско образование на тема "Хората - еднакви, но различни". Има отличия по химия и английски. Освен езика на Шекспир, учи още френски и руски. Подготвя се сам. Не се оплаква нито от учителите, нито от учебниците. Напротив, класната му - биоложката Славея Касабова, го подкрепяла и му издействала два пъти седмично да посещава биологическия факултет на ПУ. Данаил е категоричен, че трябва да вземе бакалавърската си степен в България, а след това да специализира в чужбина. Хобито му е да решава судоку.

"Всичко постига с лекота. Разчита единствено на моята помощ", казва майката - д-р Елина Богданова, която е стоматолог.

Източник: в. "Марица"


Виж коментарите (5)
Още новини от Новини от Пловдив:
Шофьори не вярват на очите си какво виждат на булевард в Пловдив
Бивш кмет на район "Южен" поведе листата на "Синя България" в Пло...
Камера засне най-безумното ПТП в Пловдив, по чудо няма загинали и...
Тежко ПТП на кръстовището в Пловдив, на което преди 6 месеца заги...
В Пловдив арестуваха продавачка на сергия
Лекари се борят в Пловдив за живота на блъснатото момиче


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).