Водата в Брестовица не е опасна

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:53 / 31.10.2020
3466
Питейната вода в с. Брестовица, община "Родопи", не е опасна за здравето на хората. Пробите, които "Водоснабдяване и канализация“ взима всяка седмица в селото, са в норма. Наличие на манган се установява само след възникване на аварии. В момента се монтира филтър, който да възпре навлизането на евентуални частици от окислен манган в мрежата. Заради попадналия в мрежата манган след възникване на аварии и пускането на водата след отстраняването им, тя помътнява, но след кратко оттичане се избистря.

През месец септември ВиК Пловдив възложи изготвянето на хидрогеоложко проучване, което да установи дали наличието на манган във водопроводната система на с. Брестовица се дължи на близостта на водното огледало на ВЕЦ Кадиево. В момента то достига в близост до вододайната зона. Липсата на отток от него е предпоставка за образуването на манган и проникването му в питейната вода. Резултатите от проучването, което се извършва от професори от Университета по архитектура, строителство и геология и от хидрогеолог, се очакват през месец ноември.

То е възложено в съответствие с поетия ангажимент от страна на водния оператор на срещи с представители на сдружението "Живот за Брестовица“ и с областния управител Дани Каназирева. В Брестовица вече са монтирани спирателни кранове, чрез които да се ограничава разпространението на авариите и броят на населението, което се засяга от тях и в последствие от помътняването на водата.

Заради възникналия проблем ВиК Пловдив е проучило хидрогеоложките доклади за района на с. Брестовица, за да провери дали водоснабдителните кладенци могат да бъдат удълбочени. Заради наличието на скали под тях, обаче, това не може да бъде направено. Общинският съвет на Община Родопи е взел решение през следващата година с 80 000 лв. да бъде финансирано изготвянето на идеен проект за подмяна на водопреносната мрежа в село Брестовица. След това ще може да се кандидатства за финансиране на изпълнението му.

Виж коментарите (0)

Още по темата (61):
30.04.2024 В Брестовица направиха първа копка на нов довеждащ водопровод
24.04.2024 Протестиращи блокираха Околовръстното на Пловдив: Ще ни уморят с тази
вода!
24.04.2024 Кметица повежда протест на съселяните си
18.04.2024 Осигурени са 2 225 000 лева за изграждане на довеждащ водопровод в
Брестовица
17.04.2024 До 180 дни в Брестовица би трябвало вече да има качествена питейна вода
17.04.2024 Бунт в пловдивско село!
Още новини от Новини от Пловдив:
Наситена с позитивни емоции атмосфера в Пловдив
"Бий чорбата по главата" ехтя по Главната на Пловдив
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив
Дама: Тези двамата май си мериха инструментите - на кого е по-мал...
Последна информация за разпространението на коклюш в Пловдив и ре...
БСП Пловдив: Социализмът означава безплатно образование и здравео...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).