Вижте окончателната присъда за убиеца на бременната Северина и Ивайло

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
15:02 / 24.03.2021
10140
Върховният касационен съд потвърди изцяло постановеното от Пловдивския апелативен съд решение, с което е наложено наказание от 4 години и 8 месеца лишаване от свобода за украинския гражданин Станислав Пислар. Той е признат за виновен в причиняване на смърт по непредпазливост на двама души, настъпила при катастрофа на автомагистрала "Тракия“.

С присъда от 10.06.2019 г. Окръжен съд – Пловдив е признал Станислав Пислар за виновен в това, че на 28.05.2018 г., на автомагистрала "Тракия“, при управление на товарен автомобил влекач "Волво“, е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на Ивайло Минчев и бременната му приятелка Северина Коралска, като деянието е извършено след употреба на наркотични вещества /тетрахидроканабинол/, като случаят е особено тежък и го е осъдил на 7 години лишаване от свобода. Станислав Пислар е лишен от право да управлява МПС за срок от 7 години.

Недоволни от присъдата останали роднините на жертвите и подсъдимия . Те са подали жалби в Апелативен съд, с искане за увеличаване и съответно намаляване на наказанието. След разглеждане на делото Пловдивският Апелативен съд изменя присъдата на Окръжния съд, като приема, че подсъдимият е извършил само едно нарушение на Закона за движение по пътищата и е с ниска степен на обществена опасност, поради което не е налице квалифициращият признак "особено тежък случай“.

За това Апелативният съд намалява наказанието на шофьора Станислав Пислар от 10 на 7 години лишаване от свобода, което при редуциране с 1/3, заради съкратения съдебен процес, остава 4 години и 8 месеца лишаване от свобода, като го лишава и от право да управлява МПС за срок от 5 години и 6 месеца.

Върховният касационен съд е преценил, че правилно апелативните магистрати са приели, че в случая водачът е нарушил единствено правилото за движение по пътищата по чл. 20, ал. 1 от ЗДвП за непрекъснат контрол върху превозното средство, в причинна връзка с настъпилия обществено опасен резултат, поради което е изходил от законосъобразната позиция, че деецът следва да носи наказателна отговорност само за нарушения на тези правила за движение по пътищата, които се намират в пряка причинно-следствена връзка с настъпилия вредоносен резултат. Решението на Върховния касационен съд е окончателно.

Виж коментарите (5)

Още по темата (33):
10.09.2020 Близки на убитите на "Тракия" Северина и Ивайло: Законът трябва да се приложи в цялата му строгост
09.09.2020 Обясниха защо намалят наказанието на украинеца, убил бременната Северина и приятеля й край Пловдив
09.09.2020 Сърцераздирателен пост за убитите край Пловдив Ивайло и Северина
09.09.2020 Отново намалят присъдата на шофьора, убил на пътя младо семейство и нероденото им дете
03.10.2019 Никой не може да върне към живот бременната Северина и приятеля й Ивайло
10.06.2019 Близките на бременната Северина и Ивайло: Смъртта им е непрежалима!
Още новини от Новини от Пловдив:
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...
Абитуриенти от Пловдив "подариха" рози на покойната си любима учи...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).