Вижте какво остана от Мебелна къща и какво ще изникне там!

Автор: Васил Динев
Коментари (8)
16:12 / 24.12.2018
30756
Напълно разрушена и съборена е бившата Мебелна къща в Пловдив, видя репортер на Plovdiv24.bg. Както ви информирахме преди време, на три парцела около зала Колодрума и "Ритейл парк" започва изграждането на три огромни мегакомплекса. Първият ще е на мястото именно на Мебелна къща. Уникалният жилищен комплекс на входа на "Тракия" ще съчетава зеленина и иновативни фасадни елементи. С елегантен силует 9 бутикови сгради се издигат сред 6000 м2 зелена градина, детска площадка и открит фитнес. Най-новият проект на фирма "Стройколукс" носи името "Томов плаза" на известния предприемач Христо Томов, лауреат на наградата сграда на годината с предишен свой комплекс и който реализира най-успешните жилищни проекти правени от  българин в Маями. 

Това е многофункционален тип комплекс който включва жилищни единици, търговски площи, офиси и паркоместа. Позициониран в една типична градска среда, комплексът е със средно висока етажност, между 10 и 15 етажа, и е с типичния силует за квартал като "Тракия". Още преди години, когато тази територия е била урбанизирана, в нея е заложен моделът на по големи и високи жилищни структури -  с широките булеварди, с мащабното озеленяване, парковете, които кметът продължава да развива, разширява и обновява и днес. Подобно както и в Америка там, където е предвидено да се строят даден тип сгради като височина и плътност, всички трябва да се съобразяват с това. Иначе би било нетипично,  ако не се вписва в заобикалящата среда. 

В "Томов плаза" се планират 555 жилища, развити в 9 отделни сгради. Поради голямата площ на парцела се разрешава  над 70 000м2 РЗП, но предприемачът не се е възползвал от това е сам я редуцирал с 30%. Всичко около сградите се благоустроява в огромна градина от близо 6 дка – един зелен вътрешен двор с шадравани, детска площадка, фитнес на открито, мини футболно игрище. Към тях ще има спокоен кът с пейки за срещи и разговори на по-възрастните обитатели. 

Невиждан подземен паркинг от 20 000 кв. м.с близо 700 паркоместа! "По норма сме задължени да осигурим по едно паркомясто на апартамент и съм доволен, че управата на града вече стриктно спазва това изискване. Да, действително превишаваме нормата, но автомобилите в града се увеличават с всеки изминал ден. След време почти всяко семейство ще разполага с поне 2 коли и трябва да се осигурят достатъчно паркоместа", твърди предприемачът. 

След конкурс архитектурата на "Томов плаза" е поверена на арх. Едвард Христов един от най-опитните архитекти в града.. Над година  му е отнело да позиционира сградите по най-перфектният начин спрямо мястото, изложението, посоките. Умелото начупване на фасадата, предотвратява усещането за" стена", каквато опасност съществува при такива големи проекти. Част от фасадите са облечени с HPL в дървесен цвят. Друга част е с еталбонд и трета със силикатни мазилки. Детайлите по фасадите също са доста впечатляващи с ефирна конструкция от метални плетки. Светлината ще преминава през тази мрежа и ще създава неповторим ефект на сградата особено вечер.

Виж коментарите (8)

Още по темата (8):
30.12.2023 В София се подиграха на един от новите жилищни комплекси в Пловдив
28.08.2020 Нов жилищен комплекс ще изникне на мястото на овощна градина в Пловдив
27.04.2019 Новото "гето" на Пловдив вече блокира и замърсява ключов булевард
05.04.2019 Още едно "гето", защо?
05.04.2019 Прах и мръсотия около "Томов плаза“ на Асеновградско шосе
11.10.2018 Невиждан подземен паркинг за 700 коли в нов огромен жилищен комплекс в
Пловдив!
Още новини от Новини от Пловдив:
Депутат от Пловдив напуска политиката: За да си ефективен трябва ...
Най-скъпите квартали в Пловдив, чиито цени надвишават 1 500 евро/...
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...
Заплатата е 3000 лева, но няма желаещи: Училище в Пловдив единств...
Емблематична фигура за Пловдив стана почетен гражданин на града
Хиляди рози разцъфтяха по булевардите в Пловдив, кошници и саксии...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).