Високо напрежение в Пловдивския университет, лични нападки и опити за злепоставяне

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
12:02 / 18.05.2023
9924
Ректорското ръководство и в частност ректорът трябва да осъществяват дейността си, водени от 3 основни интереса, които една академична общност притежава – на обучаващите се, на обучаващите ги и престижа на университета. Това се казва в позиция на Студентския съвет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски“, разпространена дни преди провеждането на Общото събрание за избор на нов ректор и Академичен състав на висшето училище на 22 май. 

Позицията на Студентския съвет е провокирана от опита да се опетни името на настоящото ръководство на университета и на определени кандидати за ректори, като едновременно с това се атакува престижът на висшето училище. 

"За нас студентите най-важното при провеждане на избор на ректор е да бъдат представени кандидатури, чиито опит, реална дейност и новаторски виждания, трябва да очертаят развитието на институцията през следващите 4 години.

Кандидатурите трябва да ни провокират да се замислим за това, какво ще се промени в университета и какви са перспективите пред него за периода 2023 – 2027 г.", заявяват от Студентския съвет.

И добавят, че вместо да се представят идеи, концепции и реално осъществими цели, една седмица преди изборите за ректор са налице лични нападки, непроверени твърдения и опити за злепоставяне на настоящото ректорско ръководство, както и на университета като институция.

"Не разбираме какво провокира подобни действия и не искаме и да си представяме какво би се случило, ако авторите на тези действия притежават власт в ръководството на любимия ни университет. Вероятно очакванията им са изборите да бъдат спечелени не по заслуги, изтъкване на лични качества и постижения, а в резултат на евентуални спекулации и негативен медиен отзвук", подчертават от СС. 

Припомняме, че Общото събрание на студентите и докторантите на ПУ Паисий Хилендарски“ подкрепи кандидатурата на сегашния ректор проф. д-р Румен Младенов за втори мандат за периода 2023-2027 г. Въпреки критиките, отправени към него, студентите заявяват, че настоящият ректор е действал досега само и единствено в интерес на студентската общност на университета. Доказателство за това е и номинацията "Студент на годината“ на ПУ "Паисий Хилендарски“, в която той ежегодно награждава студент със значителни заслуги и постижения, като паричната награда на победителя не е от бюджета на университета, а осигурена от лични средства, в размер на една ректорска заплата. 

Винаги сме имали свободата да осъществяваме идеите си и да вземаме решения без намеса и натиск от ръководството, се казва още в позицията на СС. Като изтъкват, че през годините са били изправени пред редица предизвикателства, проекти и инициативи – опитът спортната зала да се превърне в бежански лагер, организирането на  Start-up академия под патронажа на ректора, спортни празници и състезания, научни конференции, електронен достъп до информация за студентски права, в т.ч. кандидатстване за стипендии и общежития, регистрация за паркинг, плащане на семестриални такси, здравни осигуровки и др., студентите заявяват, че са се справили с тях само защото са били убедени в подкрепата на проф. д-р Румен Младенов.

Виж коментарите (1)

Още по темата (12):
22.05.2023 Пловдивският университет си има нов ректор, старият е
22.05.2023 Ректорът на Пловдивския университет се отчете
22.05.2023 Започна Общото събрание на ПУ за избор на нов ректор 
11.05.2023 ПУ избира нов ректор и Академичен съвет на 22 май
11.05.2023 Доц. д-р Теодора Филипова обяви кандидатурата си за ректор на ПУ
24.04.2023 За пръв път: Кандидат за ректор на ПУ публично представи мандатната си
програма
Още новини от Новини от Пловдив:
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...
Емблематична фигура за Пловдив стана почетен гражданин на града
Хиляди рози разцъфтяха по булевардите в Пловдив, кошници и саксии...
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения в ...
Облачно ще е времето днес в Пловдив
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).