Вие попитахте кмета, време е за отговорите! Част 4: Задръствания, "умни" светофари, автобуси

Автор: Мариана Панчева
Коментари (21)
13:36 / 20.09.2018
17145
Кметът на Пловдив Иван Тотев застана пред камерата на Plovdiv24.bg за отговор на поредната поредица от въпроси на пловдивчани, постъпили в рубриката ни "Попитай кмета". "Към момента има 70 кръстовища, режимът на работа на които може да се управлява от Центъра за трафик на бул. "Шести септември", припомни градоначалникът по отношение на Големия транспортен проект в частта му за светофарите. Има кръстовища, работещи изцяло по решения, които взимат на момента – т.е. самоуправляват се. Такива например са на бул. "Княгиня Мария Луиза" и "Източен", както и на бул. "Източен" с "Богомил". Други кръстовища пък работят в синхрон - т.е. заедно в едно направление като например тези по бул. "България".  

"Трафикът е натоварен в определени часове, но по никакъв начин не мога да кажа, че е кошмарен. Всички караме - с две или три изчаквания на светофар се преминава през едни от най-натоварените кръстовища", заяви Тотев. По думите му в града има проблем, но той е другаде - броят на автомобилите, достигащ близо 200 000. "Когато всички булеварди започнат да работят нормално след ремонтите, няма да имаме прекалено различна картина", коментира той.

Всички граждани, които желаят да се запознаят в детайли с Центъра за управление на трафика и сърцето на системата, могат да направят това в петък, 21 септември, от 9 до 14 часа в сградата на бул. "Шести септември".

По отношение на автобусите и елементите, свързани с градския транспорт, то Тотев подчерта преди всичко, че в България подобен проект досега не е изпълняван, процесите там са на финал, остава оборудването на последните около 40 автобуса, което трябва да приключи до края на октомври. Скоростта на работа, поясни Тотев, е един автобус на ден.

"Основният проблем идва от там, че  градският транспорт не е общински и имаме един проект с много страни, всяка от които със своите отговорности и интереси." Що се отнася до електронните билети, то Тотев призна, че към момента интересът към тях не е много висок. С електронните карти, обаче, положението е различно - близо 2 000 000 лева са приходите от продадени карти - основно преференциални, откакто системата е в режим на работа.

В тази връзка кметът анонсира новината, че от 1 октомври Общината планира да започне продажба на 3-месечни карти за ученици, студенти и пенсионери, за да не се редят на опашка за презареждане всеки месец, докато Министерството на транспорта не промени Наредбата си и този вид карти да се продават изцяло електронно. "Системата го позволява и сега, но законодателно не може да стане. Затова сме писали на министерството, получихме отговор, че нашето предложение е важно за тях и че в следващата промяна на наредбата това стане."

Велоалеите пък са безспорният успех на проекта: "Имаме най-прекрасната велоалейна мрежа в България. Продължаваме по същия начин. Имаме предпоставката да имаме най-добрата пълна велоалейна мрежа", похвали се Тотев.

Всичко, което кметът разказа - вижте в огромното интервю на Plovdiv24.bg. 

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (21)

Още по темата (7):
25.09.2018 Вие попитахте кмета, време е за отговорите! Част 7: Кога, какво и как ще се ремонтира
25.09.2018 Вие попитахте кмета, време е за отговорите! Част 6: Пловдив ще има и втори буферен паркинг
21.09.2018 Вие попитахте кмета, време е за отговорите! Част 5: Тролеи, санкции за неправилно паркиране, "синя зона"
17.09.2018 Вие попитахте кмета, време е за отговорите! Част 3: Колодрума и зоологическата градина
14.09.2018 Вие попитахте кмета, време е за отговорите! Част 2: Развитието на
Пловдив
13.09.2018 Вие попитахте кмета, време е за отговорите! Част 1: Ремонтите в Центъра
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).