Вие попитахте кмета, време е за отговорите! Част 2: Развитието на Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (13)
12:25 / 14.09.2018
19073
В рубриката на Plovdiv24.bg "Питайте кмета" продължаваме да публикуваме отговорите на кмета на зададените от вас - нашите читатели, въпроси. Днес на дневен ред са развитието на Пловдив, обединението със съседните общини "Марица" и "Родопи", както и бъдещето на летище Пловдив.

Започваме с аеропорта, защото в последните месеци имаше доста новини, но и неясноти около него. Според градоначалника Иван Тотев летището трябва несъмнено да е под управлението на местната администрация.

"Имаме отлични условия за туризъм, тук идват хора - факт, но летят с линиите на летище София. Ако искаме да растем, то ни трябва директен достъп до Пловдив", поясни кметът.

Все още няма решение на държавата. Тя трябва да прецени дали да се даде концесията на втория участник, след като китайците се отказаха, или да го даде на община Пловдив. За местната управа вторият вариант е по-добрият, защото ще се намери концесионер, който да го управлява според местните особености. Така например е по-добра идея за развитието на линиите за пътници, отколкото на карго терминал. Подобен би дошъл на дневен ред на по-късен етап. Общината би наблегнала и на достъпа от града до летището, защо не и на строеж на хотел до аеропорта дори.

И тъй като градът се развива няма да спре и подкрепата към индустриалните зони в района.

"Ако не искаме град, в който за последните 20 години населението да е намаляло с 30%, трябва да се развиваме. Това означава и да понесем някои тежести на развитието", коментира кметът.

За да се развива един град, той се нуждае от бизнес. Привличането на бизнес означава и време, в което да се натрупа база от по-малко технологични заводи. Това в Пловдив вече се вижда и започна създаването на не толкова нискотехнологични заводи. Нивото ще се увеличава това ще доведе до още места, до увеличаване на заплати, до повече конкуренция...

"Развиваме се, но ни трябва още време. Макар че вървим с бързи темпове. Ние сме като реактивен самолет в Пловдив", каза още Тотев.

Той засегна и съседните общини "Марица" и "Родопи". Според него е невъзможно в бъдеще да има подобни общини. Те ще се слеят, защото с развитието на Пловдив ще има големи разлики между него и останалите общини, на километър от Пловдив. Така че по един естествен начин сливането на общините Пловдив, "Родопи" и "Марица" ще се случи.

Какво още каза градоначалникът, вижте във видеото.

Кметът отговори и на останалите въпроси, които му бяха зададени. Очаквайте през следващите дни периодично да ги публикуваме в Plovdiv24.bg.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (13)

Още по темата (7):
25.09.2018 Вие попитахте кмета, време е за отговорите! Част 7: Кога, какво и как ще се ремонтира
25.09.2018 Вие попитахте кмета, време е за отговорите! Част 6: Пловдив ще има и втори буферен паркинг
21.09.2018 Вие попитахте кмета, време е за отговорите! Част 5: Тролеи, санкции за неправилно паркиране, "синя зона"
20.09.2018 Вие попитахте кмета, време е за отговорите! Част 4: Задръствания, "умни" светофари, автобуси
17.09.2018 Вие попитахте кмета, време е за отговорите! Част 3: Колодрума и зоологическата градина
13.09.2018 Вие попитахте кмета, време е за отговорите! Част 1: Ремонтите в Центъра
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).