Вежди Рашидов с прелюбопитни обещания за Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
20:00 / 07.03.2017
6871
Вежди Рашидов обяви, че ще направи крупно дарение от своята колекция с холандски шедьоври от ХVІІ и ХVІІІ век на Пловдив. Това стана пред творци от града на тепетата, които се събраха на изложбата "Усещане за жена" в Градската художествена галерия. Рашидов я посети и си поговори с пловдивските си колеги. С него бяха кандидатите за депутати Менда Стоянова и Атанас Ташков. Преди това Рашидов се срещна с избиратели, тъй като е трети в листата на ГЕРБ от града на тепетата.

"Пловдив няма добра галерия. Градът на най-добрите художници трябва да има специално място, където да изложи картините им. Тук са творили Златю Бояджиев, Давид Перец, Васил Бараков, Димитър Киров, Йоан Левиев, Христо Стефанов. Те превърнаха Пловдив в национален център на културата. И той им дължи достоен музей на пластичното и изобразително изкуство. Аз съм първият, който ще направи дарение. Тук ми мина младостта, бях войник. Общувах с най-качествената бохема в Стария град", разказа Рашидов.

Той съобщи, че е договорил от Толедо в Пловдив да дойдат за изложба картини на Ел Греко. Това ще стане през 2019 г., когато градът е Европейска столица на културата. 

"Тук ще гостуват най-престижните световни състави и творци. Имаме възможност от Лувъра да докараме тематична изложба. Всичко е договорено", увери Рашидов.

Бившият министър на културата не подмина темата за финансирането на събитията през 2019 г. Известно е, че все още не е постъпил нито лев от държавата и Пловдив закъснява с подготовката. Досега трябваше да дойдат 4 милиона лева от общо гласуваните 20 млн.

"Това са взаимоотношения между кмета и правителството. Всеки законен премиер може да вземе отношение и час по-скоро да финансира подготовката за 2019 г. Досега парите се бавеха, защото нямаше разбивка от фондация "Пловдив 2019", но вече това е налице и няма проблем да се направят преводите", каза Рашидов.

Той обеща, че ако отново стане министър на културата, ще събере в Пловдив най-бляскавите съкровища на България. 

"Много искам да ги експонираме на едно място, за да заблестят в пълния си чар. Пловдив е подходящ през 2019 г. за такава колосална изложба, която ще представи величието на България", смята той.

Не знаел дали пловдивчани са му признателни, но припомни, че в продължение на 2 г. театърът в града е лежал в сажди. 

"Дадох дума, изпълних я и сега Пловдив има великолепен театър. Ако дойдем на власт след 26-и, ще продължим с кмета да работим по културната инфраструктура", увери Рашидов.


Източник: в. "24 часа"

Виж коментарите (1)

Още по темата (527):
18.08.2020 Портних обясни какво се е опитал да каже на президента
02.05.2018 Палавата депутатка на Марешки проговори за еротичните си снимки
05.04.2018 Тази е новата пловдивска депутатка
28.09.2017 Тази ли е новата пловдивска депутатка на Марешки?
28.09.2017 Чаровната пловдивска бизнесдама с емоционални думи за оставката си
28.09.2017 Бизнесдама от Пловдив хвърли оставка в парламента
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).