Вече има недоволни от новото-старо решение по въпроса за картите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
10:52 / 05.11.2009
3474
"Сътворихме нещо безпринципно с работа на парче в последния момент. Жестоко ощетени ще бъдат нашите ученици и студенти - бъдещето на България. По неприятен начин удряме по тях, по бюджета и по данъкоплатците", коментира общинският съветник Тодор Христев, който единствен гласува против взетото днес решение от местния парламент и догодина да се запази сегашната методика за издаване на картите за масовия градски транспорт, предаде репортер на Plovdvi24.bg.

Почти с пълно мнозинство присъстващите съветници приеха: ученици, студенти, докторанти и граждани с над 50% инвалидност, пенсионери, майки с деца до 3-годишна възраст, ветерани от войните да си купуват карти за цялата година и при всяко качване в автобус да си плащат билетче по 50 стотинки.

Имаше голям обществен интерес към тазсутрешния дебат, продължил близо 2 часа. Бяха дошли пенсионери, инвалиди, студенти. "Взетото в последния момент решение никак не ни удовлетворява. Да плащаме по 2 лева дневно за 4 пътувания до различните сгради на университетите и общежитията, прави 40 лева месечно за 20 учебни дни. Та на нас по-изгодно би ни било да си купуваме две карти по 13 лева, каквото беше предишното предложение. Ние точно срещу тези 26 лева бяхме и искахме да плащаме около 17-18 лева месечно за една плюс втора карта с намаление", заяви председателят на студентския съвет в ПУ "Паисий Хилендарски" Анелия Дакова пред нашия репортер, а после и пред общинските съветници.

Над 70-годишен пенсионер, първоначално зарадван, че се запазва старият начин за пътуване, бе неприятно изненадан, когато разбра, че всъщност вече ще трябва да плаща и по 50 стотинки за билетче. Като си направи сметка с химикалката, се оказа, че ще му струва твърде скъпо. Той показа на репортера сегашната си карта за цяла година от 70 лева, полагаема се за неговата 320 лева пенсия, срещу която безплатно пътува в масовия транспорт. "Ами сега? Май нещо не стана както трябва", позамисли се той.

Надя Танева внесено предложение инвалидите да плащат по 25 стотинки за билетче, но Николай Радев й се противопостави, че не може да се разделят различните социални групи. "Щом Общинският съвет ще взема решение от догодина колко да струва билетчето, то тогава предлагам то да си възстанови цената от 80 стотинки", хвърли бомба Димитър Керин, но събра едва 20 гласа, повечето от които от ГЕРБ.

"Най-лесно ще е всички да пътуват без пари, но ще са нужни компенсации от десетки милиони левове от бюджета. Ще трябва да зарежем всичко останало. Непопулярна е мярката с вдигането на цените, но, разберете - не стават така нещата, както ни се иска", почти се примоли кметът Славчо Атанасов.

Решението е взето. Вероятно, осмисляйки го, повечето, които сега изглеждат доволни, утре ще отправят своите нови възражения и претенции. Още днес следобед от 16 часа студентите ще се съберат шред ректората на ПУ "паисий Хилендарски", за да обсъдят какво да предприемат срещу неприемливото за тях решение.

Този браузър не поддържа видео елемента.


(с) ПОТВ

Виж коментарите (2)

Още по темата (85):
12.03.2011 Тотев: Нека превозвачите и Общината да постигнат консенсус в интерес на пловдивчани
11.03.2011 Превозвачите спират автобусите във вторник, кметът против увеличението на билета
24.02.2011 Облекчават издаването на транспортни карти за студенти на ФМИ
24.11.2010 От понеделник започва закупуването на новите карти за градския
транспорт
27.10.2010 12 лв. ще струват преференциалните карти за градския транспорт
26.10.2010 Кметът пише цената на картите: 12 лв?
Още новини от Новини от Пловдив:
Славчо Атанасов: Цар Фердинанд няма място в България
Теодора Николова е момичето, пътувало на предната седалка на джип...
Този е младият шофьор, управлявал джипа по бул. "Руски"
Диджей срина "Капана фест": 22 лева за бургер и 45 за тениска
Говори жената, пристигнала на мястото на ПТП-то минути след сблъс...
Първа официална информация за двамата оцелели в ада на бул. "Руск...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).