Варненски съд обяви за решаване делото за акциите на пловдивския панаир

Автор: Георги Кирилов
Коментари (0)
09:46 / 23.03.2022
2854
Делото в Административен съд - Варна за акциите в пловдивския панаир е обявено за решаване на заседанието, проведено на 18 март. В едномесечен срок се очаква решението на съда. Това съобщи в профила си общинският съветник от ОбС - Пловдив адв. Веселина Александрова, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Процесът започна след подаване на жалба от областния управител на Варна. На заседанието е поискано да се отменят като незаконосъобразни, приети в нарушение на материалния закон на административнопроизводствените правила оспорените две решения, приети от Общински съвет - Варна на 10.12.2021г. Според жалбоподателя, са допуснати съществени нарушения при свикването и провеждането на самото заседание, като подробни съображения в този смисъл са изложени в оспорването.

Посочва се, че с първото оспорено решение, а именно Решение № 768-3/10.12.2021 г., с което Общински съвет- Варна отменя свое предходно решение по Протокол № 18/02.05.2017 г., едно от посочените правни основания е нормата на чл. 99, т. 2 от АПК. Твърди се, че не са изпълнени законовите изисквания на цитираната разпоредба и не са били налице основанията по АПК за възобновяване на производството по приемането на предходното решение от 2017г., както и че срокът за образуване на производството за възобновяване по чл. 102 от АПК е бил изтекъл.

Оспорените решения са приети и в нарушение на Закона за приватизацията и следприватизационния контрол ( ЗПСК).

Юрисконсултът на областния управител счита, че решението на Общински съвет - Варна за разпореждането чрез апортна вноска с притежаваните от общината акции от капитала на "Международен панаир Пловдив" АД, гр. Пловдив има прехвърлителен ефект по отношение на акциите и съставлява по своята същност  приватизиране на акциите от неговия капитал. В този смисъл са и становищата от Министъра на икономиката, които са изразени до Община Варна, до Общински съвет - Варна, като министъра счита, че в настоящия казус става въпрос за скрита приватизация.

Заявява се още, че оспорените решения са приети в нарушение на Правилника за организацията на дейността на Общински съвет - Варна, също така общинските съветници не са били запознати с относимите документи и становищата на министъра на икономиката, становище на кмета на Община Пловдив, поради което не са могли да формират мотивирано решение. 

Адвокатът на ОбС - Варна, юрисконсултът на община Варна и защитата на  "Пълдин туринвест" АД и "Международен панаир Пловдив" АД искат жалбата да се отхвърли като неоснователна и недоказана. Изтъква се, че не са налице основанията за оспорване по чл. 146 от АПК. Оспорва се прилагането на чл. 99 от АПК към конкретния казус, с аргумент, че той се прилага при административни актове, а характерът на конкретното решение на Общински съвет - Варна по-скоро няма белезите на административен акт, тъй като е решение за разпореждане с акции.

Съдът приема, че делото е изяснено от фактическа и правна страна и обяви, че ще се произнесе с решение в срок.

Виж коментарите (0)

Още по темата (197):
13.03.2024 Пловдивският панаир отново бе гледан на сесия на общинския съвет във Варна
01.03.2024 Снимка от 1953 г. показва емблематично място в Пловдив, днес то е коренно различно
29.02.2024 Министър Богданов: Очакваме обективен съдебен процес за собствеността на Пловдивския панаир
16.02.2024 Министър Богданов: Акциите на Пловдивския панаир са и трябва да бъдат собственост на държавата
16.02.2024 Връщат акциите на Варна в Пловдивския панаир на държавата
25.01.2024 Общински съвет Варна отказа да гледа въпроса с акциите на Пловдивския
панаир
Още новини от Новини от Пловдив:
БСП Пловдив: Социализмът означава безплатно образование и здравео...
Шофьор: Отнемане на книжките на всички, които смятат, че синият е...
Бляскава церемония събра известни особи в Пловдив
ОД МВР Пловдив предприема засилени мерки за сигурност
Пловдив показва на какво е способен
Почина големият хуморист Здравко Попов


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).