ВМРО с няколко питания към местната администрация заради ситуацията с "Олимпик"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
13:25 / 17.08.2018
6348
От 00.01 ч. на 18 август сключените застрахователни полици в ЗК "Олимпик" вече няма да са валидни, тъй като дружеството обяви несъстоятелност. Именно в него са застраховани и някои общински здравни заведения. По този повод общинските съветници от ВМРО са притеснени за съответните заведения, заради което отправиха питания към местната власт. Настояват и за промяна на Наредбата, според която Общинския съвет (ОбС) одобрява застрахователите на общинските дружества. Това обявиха самите съветници от ВМРО, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Не искаме по никакъв начин въпросът да бъде политизиран. Но ще настояваме да бъде променена Наредбата за реда за учредяване на търговски дружества и упражняване правата на собственост на община Пловдив върху общинската част на капитала и по-точно чл. 10, ал. 1, т. 24, в която ОбС одобрява избора на застраховател. Получава се така, че без значение каква е стойността на тази застраховка, ОбС трябва да одобрява подобен избор на управителите. Ако ОбС одобрява избора на застраховател, то какво се случва с общинските дружества, застраховани в ЗК "Олимпик" след 00.01 ч на 18 август", попита председателят на ВМРО Борислав Инчев.

От своя страна съветникът Стефан Послийски поясни, че следващата редовна сесия на ОбС е на 13 септември. "Което е изключително късно за въпроси и търсене на решения. Заради това решихме да предоставим питане към кмета без да чакаме ОбС", допълни Послийски.

Питането им включва пет въпроса, които са:

1. Колко и кои са общинските дружества, застраховани в "Олимпик"?

2. Предприети ли са мерки за ситуацията със ЗК "Олимпик"?

3. Според чл.10, ал. 1, т. 24 от Наредбата за реда за учредяване на търговски дружества и упражняване правата на собственост на община Пловдив върху общинската част на капитала ОбС всеки път взима решение за застраховката на съответните дружества. Сесията на ОбС е на 13 септември, тоест до тогава има 25 дни, в които не е ясно какво се случва, ако има застрахователно събитие.

4. Трябва ли да се свика извънредна сесия и то в спешен порядък, в който да се вземе решение за нов застраховател? Кмет, председател на ОбС, 1/3 от съветниците или 1/5 от избиратели свикват извънредна сесия.

5. Кой ще поеме отговорност за времето, в което няма сключена нова застраховка?

"Днес ще входирам това питане в община Пловдив", каза още Послийски.

"Ще подкрепим администрацията, но тя трябва да каже какво ще предприеме", допълни Инчев.

Те завършиха с това, че от тази ситуация може да се извлече урок и при последващи решения за избор на застрахователна компания, ще бъдат по-изрядни.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (2)

Още по темата (9):
22.08.2018 Свърши гратисният период без глоби за клиентите на "Олимпик"
21.08.2018 Приеха оставката на Ралица Агайн
20.08.2018 Пореден протест на пострадалите от фалита на "Олимпик"
19.08.2018 Бойко Борисов се зае да помага на опарените от фалита на "Олимпик"
18.08.2018 Пускат горещ телефон заради фалита на "Олимпик“
16.08.2018 МВР дава гратисен период на шофьорите със застраховки към "Олимпик"
Още новини от Новини от Пловдив:
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).