В Пловдив започват Европейските писателски срещи

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:37 / 10.09.2016
3290
За първи път през тази година в Пловдив стартира едно ново, важно и престижно международно събитие в областта на литературата. Европейските писателски срещи са инициатива на Недялко Славов и Божана Апостолова, която се осъществява с подкрепата на община Пловдив.

"Европейски писателски срещи - Пловдив" е знаковата литературна проява в програмата "Пловдив - европейска столица на културата" и е част от Есенния салон на изкуствата Пловдив 2016. Идеята е всяка година да бъдат привличани големи съвременни европейски писатели и поети. 

Събитието маркира Пловдив на европейската карта на значимите литературни форуми и е логично следствие от дългогодишната книжовна и издателска традиция в града. 

Дановската книжовна традиция е със столетна история, а днес, в лицето на едни от най-големите български издателства "Жанет-45", "Хермес" и "Летера" града ни е съсредоточие и истинска издателска столица на България.

Сред поканените имена през 2016 година са изтъкнати творци като Давид Фоенкинос, Силви Жермен, Мишел Уелбек, Юз Алешковски и Мануел Рико Рего. Тези автори са носители на едни от най-високите литературни отличия на Европа - "Гонкур", "Маларме", "Фемина", "Рьонодо", "Хуан Рамон Хименес". 

В програмата за следващата 2017 година ще присъстват имената на няколко Нобелови лауреати за литература и други забележителни майстори на перото.

Първата среща от "Европейски писателски срещи - Пловдив" е с Давид Фоенкинос, на 13 септември, вторник, от 19:00 ч. в галерията с постоянна експозиция на Енчо Пиронков в Стария град. 

Давид Фоенкинос е сред най-успешните и уважавани френски творци - писател и сценарист, автор на 13 романа, много от които вече са преведени на български. "Деликатност", излязъл през 2009 г., бе отличен с десет литературни награди и преведен на десетки езици.

Ценителите на качествена европейска проза знаят, че Фоенкинос спечели награда "Рьонодо" и "Гонкур на гимназистите" 2014 за романа си "Шарлот" - парещ спомен за художничката Шарлот Саломон (1917-1943), убита в Аушвиц на 26 години.

Не пропускайте срещата с автора на "Шарлот" и "Деликатност" - големия френски писател Давид Фоенкинос, на 13 септември, вторник, от 19:00 ч. в галерията с постоянна експозиция на Енчо Пиронков в Стария град!

Програма на следващите прояви:

• Юз Алешковски, Русия - 26 септември 2016 г. /понеделник/
• Мануел Рико Рего,Испания - 10 октомври 2016 г. /понеделник/
• Силви Жермен, Франция - 16 ноември 2016 г. /сряда/
• Мишел Уелбек, Франция - очакваме дата

Организатори: Община Пловдив и Фондация Международни писателски срещи - Пловдив". Място и час: Всички срещи са с начален час - 19 часа в Постоянна експозиция "Енчо Пиронков", Стария град (Пловдив, ул. "Васил Кънчев" 1). Вход свободен!

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Шофьори не вярват на очите си какво виждат на булевард в Пловдив
Бивш кмет на район "Южен" поведе листата на "Синя България" в Пло...
Камера засне най-безумното ПТП в Пловдив, по чудо няма загинали и...
Тежко ПТП на кръстовището в Пловдив, на което преди 6 месеца заги...
В Пловдив арестуваха продавачка на сергия
Лекари се борят в Пловдив за живота на блъснатото момиче


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).