В Пловдив стартира мегапроект за 15 милиона евро!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
13:47 / 24.04.2017
29298
Научно-изследователски проект с финансиране от 15 мил. евро стартира работа по изграждането на център за растителна биология и биотехнология в Пловдив. Центърът по растителна системна биология и биотехнология ще бъде изграден в Индустриална зона "Тракия" по проект PlantaSYST, финансиран по европейската програма "Хоризонт 2020". Работата по проекта стартира с конференция на 25 и 26 април в Пловдив. В конференцията ще участват представители на правителството, на община Пловдив и Европейската комисия

PlantaSYST, единственият български проект, одобрен във втори етап по програмата "Хоризонт 2020" на Европейската комисия, започва работа с откриваща конференция в Пловдив на 25 и 26 април. Основната цел на проекта е изграждането на център за върхови постижения по растителна системна биология. 

Проектът е избран от общо 170 кандидатури на европейски консорциуми, които са се включили в първата конкурсна сесия по програмата "Тийминг" на ЕС. 31 от тях са одобрени на първата фаза и само 10 получават финансиране във финалната втора фаза. Българският мегапроект е финансиран в размер на 15 милиона евро, с които се планира изграждането на Център по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ). Сред ключовите цели на проекта са осъществяването на изследвания в областта на растителната биология и биотехнология и обучаването на млади български учени в същите направления. 

PlantaSYST е резултат от съвместната работа на три български и два немски института - Институт по молекулярна биология и биотехнология и Институт по зеленчукови култури "Марица", Пловдив, Институт по микробиология при БАН, Потсдамски Университет и Институт по молекулярна растителна физиология "Макс Планк", Потсдам-Голм. 

По време на откриващата среща ще присъстват представители на учредителните организации и на Европейската комисия, които ще запознаят присъстващите със законовите, финансовите и административните процедури на центъра, както и със следващите стъпки в работата по неговото изграждане. 

Срещата ще бъде открита от директора на Института по молекулярна биология и биотехнологии проф. Иван Минков, Координатора на проекта доц. Цанко Гечев, кмета на Пловдив Иван Тотев и Златина Карова, Директор на дирекция "Наука" в Министерството на образованието и науката.

Центърът по растителна системна биология и биотехнология ще разполага с 10 изследователски отдела, които ще развиват дейности в областта на растителната клетъчна биотехнология, растителната метаболомика и биоинформатиката.

Висококвалифициран екип от 50 млади български специалисти, които ще бъдат назначени в центъра, ще се занимава с разработване на подобрени сортове зеленчукови култури, идентифициране на растителни метаболити с полезни за здравето на хората качества и развиване на фармацевтични приложения, които ще подпомогнат създаването на нови продукти за българския и европейския пазар. 

Амбициите на проекта са както да се превърне в катализатор за икономическия напредък, създавайки предпоставки за реализацията на успешен бизнес, така и да бъде свързващо звено между различни научно-изследователски институти и компании, опериращи в сферата на биологията на развитието на растенията, физиологията на стреса, растениевъдството и биоинформатиката.


Виж коментарите (5)

Още по темата (21):
14.10.2023 Още един повод за гордост в Пловдив
13.10.2023 Николай Денков откри в Пловдив най-модерния научен център
12.10.2023 Денков открива мегаинвестиция в Пловдив
11.04.2023 Доказани учени от няколко континента ще посетят Пловдив
23.02.2023 Ето я най-новата реализирана инвестиция в Пловдив за наистина много
милиони!
23.02.2023 Иновативен проект представиха в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).