В Пловдив ще се състои първа по рода си регионална българо-канадска кръгла маса

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:39 / 03.12.2018
2089
На 5 декември в Пловдив ще се състои първата по рода си регионална българо-канадска кръгла маса с участие на посланика на Канада Кевин Хамилтън, кмета на Пловдив Иван Тотев, търговския аташе на Канада Брадуин Ниблок, изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, икономисти и представители на различни български индустрии. 

“Влизането в действие на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение /придобило известност с абревиатурата от английски език - СЕТА/ между Европейския съюз и Канада е от огромно значение за българските производители и особено за малкия и среден бизнес, защото отваря за тях вратите на един огромен пазар, включително пазара на обществени поръчки в Канада на централно и местно ниво", казва представителят на организаторите Алекс Нестор, вице-президент на Канадско-българската бизнес мрежа. “Целта на форума е не просто да представи новите облекчения за износ на произведени в Европа стоки в Канада, но и да окуражи предприемачите от България да потърсят нови пазари зад океана като им даде конкретна и полезна информация." 

В момента сред традиционните експорти на България в посока Канада са храни, машини и електроника, оптически и медицински инструменти, химикали, фармацевтични продукти, услуги най-вече в сферата на телекомуникациите. Като осигурява възможност на предприятията да спестяват време и средства чрез отмяна на изискванията за дублирано изпитване на продуктите, митническите процедури и скъпите правни разноски, СЕТА позволява сериозно нарастване на досегашния износ. 

От съществена важност за малкия и среден бизнес, на който се крепи много съществена част от българския износ изобщо, е ангажиментът за взаимно признаване на професионалните квалификации. Така български износители на машини например ще могат при необходимост да изпращат свои екипи за поддръжка, вместо да ангажират местни подизпълнители, а български фирми ще могат да участват в обществени поръчки в Канада като разчитат на собствени служители – от архитекти и адвокати до инженери, оператори на кранове, счетоводители. 

Същевременно в споразумението са включени лостове, с които ЕС защитава своите земеделски производители, включително и българските, чрез ограничения за вноса от Канада на сезонни плодове и зеленчуци. Други рестрикции произтичат от забраните в европейското законодателство относно ГМО продуктите и използването на антибиотици и хормони в хранителната индустрия. 

“Най-голям ръст в износа за Канада след подписването на СЕТА до този момент е отбелязала Италия. Сред досегашните отличници в експорта са също така производители на сирена от Холандия и Франция, на вина от Испания и Австрия, на зеленчуци от Полша. Целта на предстоящия форум е да даде тласък на едно движение, което да приобщи български фирми към този списък", уточни Алекс Нестор.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).