В Пловдив представят "България на крачка от Хималайската корона"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
07:00 / 07.02.2019
2450
Известният български алпинист и изследовател доц. з.м.с. Сандю Бешев ще представи в Планетариума на Регионалния природонаучен музей - Пловдив своята книга "България на крачка от Хималайската корона". Издаването на книгата, която е 20-та поред на автора, е посветено на 90-годишния юбилей на организирания алпинизъм в България /19 ноември 2019 г./ и е в памет на Боян Петров, направил най-много от българските алпинисти в битката за 14-те надоблачни гиганта, но останал вечен пленник на най-ниския от 14-те осемхилядника – Шиша Пангма 8027 м. Събитието е с безплатен достъп и ще се състои днес, 7 февруари - рождения ден на Боян Петров, а два дни по-късно това ще стане и в Перущица, където е коренът на Боян по майчина линия. 

Доц. з.м.с. Сандю Бешев се занимава с научното изследване на историята и развитието на българския и световен алпинизъм от 50 години. Самият той е изкачил над 500 върха на 3 континента, кръстник е на над 15 от тях. Благодарение на него 2 върха в Кавказ и Андите носят името "България“.

За спортните си успехи е удостоен със званието "заслужил майстор на спорта" и орден "Народна република България - II степен". През 1967 година той става първият българин, изкачил седемхилядник – връх "Абу Али ибн Сина“ или "Авицена“ в Памир (бивш пик "Ленин“) 7134 м.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).