В ПУ "Паисий Хилендарски" стартира стратегическа програма за 20 млн. лева

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:55 / 11.06.2023
3424
Седем изследователски научни групи, в състава на които са включени водещи наши и международни изследователи, ще изпълняват Стратегическата научно-изследователска и иновационна програма за развитие - Дигитални устойчиви екосистеми - технологични решения и социални модели за устойчивост на екосистеми (ДУЕкос) на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски“. Формираните групи ще работят за разгръщане на изследователския потенциал на учените, ще съдействат за разпространение на научните резултати, както и за развитие на иновационната култура на университета, стана ясно при официалното представяне на програмата.

Програмата се финансира по Плана за възстановяване и устойчивост. За висшето училище тя е на стойност 20 млн. лева със срок на изпълнение от 42 месеца.

Изпълнението на Програмата се ръководи от Управителен комитет с председател проф. д-р Теменужка Йовчева и ръководител на програмата проф.д-р Невена Милева. Сформиран е Съвещателен борд, който ще оценява, контролира и дава стратегически насоки, свързани с развитието на проекта. Негови членове са чуждестранни учени от научни организации, иноватори и бизнес лидери, представители на български бизнес организации и доказани експерти в приоритетните научните направления.

Стратегическата научно-изследователска и иновационна програма за развитие на ПУ "Паисий Хилендарски“ е интерсекторна в областта на зелената икономика, екологичните решения и екосистемните услуги. Основните теми в нея засягат пряко зелените иновации, свързани с принципите на зелената икономика, технологиите за пречистване, устойчиво развитие на екосистемите и др.

Програмата включва още социална екология и възпроизводство на човешкия ресурс, чрез изграждане на иновативна образователна екосистема с проучвания на етнокултурно разнообразие и демографски състав, материално и нематериално културно наследство, биокултурна памет и връзка с природата, иновативни методи за обучение, моделиране на процеси и услуги с приложение в обучението.

Целта е да се стимулират и научни изследвания, насочени към иновации и интелектуална собственост. На конкурсен принцип ще бъдат избрани и финансирани проекти на учени от университета за провеждане на научно-приложни и иновационни изследвания. Включени са дейности за защита на интелектуалната собственост и технологичен трансфер, обучение на членовете на научните групи за защита на интелектуалната собственост, което ще им помогне при подготовката на заявки за патенти за изобретения и полезни модели.

При изпълнение на програмата се предвижда и активно международно сътрудничество с научни организации и университети в стратегическите за университета научни направления.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Без учебни занятия в пловдивско висше училище днес
От днес за две седмици затварят възлово кръстовище в "Южен"
Българската общност в Мадрид иска директни полети до Пловдив
Млада психоложка се завърна от САЩ, за да възроди емблематично мя...
Сигнал: Разбит път заради поредния строеж в Пловдив
Десетки излязоха на протест на Главната на Пловдив, искат затвор ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).