В Медицинския решиха: Тройкаджии не приемаме!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
09:06 / 09.08.2016
4410
Бивши и настоящи студенти от
МУ - Пловдив:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
"Спокойно можем да кажем, че кампанията за прием на нови студенти тази година е успешна, защото за едно свободно място се борят трима души", обясни ректорът на Медицински университет-Пловдив чл. кор. проф. д-р Стефан Костянев.

Той коментира, че на фона на демографската криза и проблемите в другите университети, в МУ-Пловдив има достатъчно кандидат-студенти и така от есента ще бъдат обучавани качествени бъдещи лекари.

"Момичетата влизат в специалност "Медицина" с много висок бал, последната класирана дама е с над 31,50, което е един чудесен резултат", отбеляза още ректорът.

Допълнителни гаранции за качество са въведените критерии да не бъдат приемани студенти, които са получили тройка на изпитите по биология и химия, защото медицината поставя високи изисквания към хората, които ще я практикуват.

През последната година в Медицински университет-Пловдив е направено обновяване на базата, на учебните лаборатории, закупена е и нова апаратура.

Това позволява на студентите да се обучават с нови технологии и в нови бази и центрове през новата учебна година.

"Купуваме нова апаратура, във фаза сме на проектирането на модерен симулационен център", казва ректорът.

"Най-важното през новата учебна година е по отношение на строителството. Надяваме се да променим коренно ландшафта на Първа база на кампуса на нашия университет с построяването на студентски информационно-административен комплекс на входа на болницата, което коренно ще промени визията на университета, както и на нов учебен корпус, така че нещата са в много напреднала фаза и много скоро ще започнем и това строителство", обясни ректорът проф. Костянев.

МУ-Пловдив е във фаза на проектиране на модерен сумулационен център. 

"Миналата година построихме първата степен на този център със закупуването на модерни манекени - биотехнологични роботи, с които студентите могат да трупат умения. Втората степен е със симулатори, с които бъдещите лекари влизат в голямата хирургия.", обясниха от университета.

"Действително бъдещето е в технологиите - нанотехнологии, биотехнологии, информационни технологии. В медицината бъдещето е на дисциплините, които започват с представката "ре" - регенеративна медицина, онази медицина, която ще доставя онези органи, които вече са изхабени, рехабилитационната медицина, репродуктивната медицина, реваскуларизацията - в момента по този начин се спасяват мозъци и сърца. 

Бъдещето е в иновациите и в технологичните центрове. Тук мога да кажа, че в нашия университет има два нови модерни технологични центрове, които ще намерят своето място в европейското научно пространство.", каза още ректорът чл. кор. проф. д-р Стефан Костянев.

Той се надява Центърът по транслационна невронаука до края на годината да стане част от така наречения "Хюман Брейн Проджект", който е един от най-големите амбициозни проекти в медицината след разшифроването на човешкия геном.

Това може да даде яснота върху болестите на Алцхаймер и Паркинсон и голямата група на психиатричните заболявания, за да може да се вникне в заболяванията и да им се повлияе.

"На този етап медицината постигна много големи успехи в определени области, но тук има какво още да се направи и се надяваме да станем част от това.

Макар че бъдещето на обществото и на медицината са технологиите, едно от важните неща е да запазим своята духовност, защото без духовност, човеколюбие и човечност, цивилизацията е обречена", каза още ректорът на Медицински университет-Пловдив проф. Костянев.

Виж коментарите (1)

Още по темата (11):
15.09.2016 От ПУ обясниха за славянската филология
07.08.2016 Над 83% от местата в ПУ са заети след трето класиране
22.07.2016 ПУ запълни 63% от местата си след първото класиране
18.07.2016 33% са двойките на изпита по химия в МУ Пловдив, шестиците - 2,25%
14.07.2016 ПУ "Паисий Хилендарски" обяви първо класиране
02.07.2016 Трима се борят за едно място в МУ Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Заради непрекъснат тормоз в Пловдив жена предоставя спалнята си н...
Пловдивчанка се възмути от мръсотията в градския транспорт
Водачите на листите на "БСП за България" откриха предизборния си ...
Страхотен кадър показва аристократичен Пловдив отпреди 70 години
Шофьор сътвори поредната глупост заради "Бермудския триъгълник" н...
Пловдивски район се подготвя за сериозни ремонти за 350 000 лева


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).