Уволнения в Центъра за хора с деменция в Пловдив след скандалните разкрития

Автор: Диана Бикова
Коментари (1)
13:11 / 20.01.2020
16388
Виновните лица, тормозили и унижавали възрастни хора с умствени увреждания в социален дом в Пловдив, ще бъдат уволнени. Това заяви на брифинг ресорният заместник-кмет Анести Тимчев. На пресконференцията присъстваха директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" –Пловдив Надя Танева и директорът на дирекция "Социална политика" към община Пловдив Веселина Ботева, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Зам.-кметът Анести Тимчев припомни, че броят на социалните услуги в Пловдив е 56. Те се ползват от над 3000 души, от които над 1100 са пълнолетни лица, 1929 са деца. "Заедно с това община Пловдив е развила и допълнителни социални услуги - диетични трапезации за 1100, патронажна грижа 560 лица, "Топъл обяд" над 2000 души и други. Т.е. става дума за концентрирано внимание към хората с увреждания, възрастните и самотните хора. Общо във всички социални услуги персоналът е 750 души", каза той. 

Преди брифинга с журналистите Тимчев организирал съвещание с всички работещи в Комплекса за социални услуги. Там заявил, че подобно поведение не само че няма да бъде прикривано, а ще бъде много строго наказвано.

"Ще наказваме много строго всеки, който си помисли, че може да има подобно отношение към хората, които ползват социални услуги. Няма да прикриваме управление, което прикрива или не открива и не отстранява симптомите", заяви Тимчев.

Той вече е бил на проверка в този дом и декларира, че ще провери всяка социална услуга и ще разговаря с всеки служител. Досега са проверени 5 центъра, до средата на следващия месец инспекциите ще са приключени. В програмата на Тимчев е предвидено да се подобри формата за контрол, създаване на нови атестационни форми на всеки служител, търсене на възможност за подкрепа на добрите служители. 

Зам.-кметът съобщи, че в този дом са създадени добри битови условия за потребителите, но в същото време е трудно да се намери персонал. От създаването на центъра преди 3 години до настоящия момент в община Пловдив и в дирекция "Социална дейност" не е постъпвал нито един сигнал от член на семейство или работещ там за някакви нередности. 

Социалният министър Деница Сачева е разпоредила проверка веднага след репортажа, каза директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" –Пловдив Надя Танева. След изготвянето докладът ще бъде предоставен на районна прокуратура. Материалните условия са много добри. Танева апелира към всички, които се натъкнат на такива нечовешки действия, своевременно да се обръщат към институциите. По думите й, хората, които работят в социалния сектор, имат нужда от помощ, защото работата им е не само физически, а и емоционално изтощаваща. 

Към момента не са идентифицирани хората, които са се отнасяли грубо с хората в социалния дом. След установяването им, към всички ще се предприемат най-строги мерки, каза зам.-кметът Анести Тимчев

Веселина Ботева апелира към авторите на репортажа да кажат кои са хората, защото те и в момента са на работа там. В центъра работят 12 души, от които 7 са болногледачи. В момента директорката е в плануван преди месец отпуск за 1 седмица. Тимчев уточни, че към КСУ има два центъра и не се знае в кой е направен записът.

Предстои да се изиска от РЗИ да направи оценка на лекарствата, които се дават там. Тимчев е издал заповед, с която забранява внасянето на медикаменти отвън. 

Зам.-кметът заяви, че той поема отговорност, защото на него е поверена тази дейност. Виновните служители ще бъдат уволнени след обявяване резултата от проверките. 

Пълен запис от пресконференцията гледайте във видеото!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (1)

Още по темата (14):
17.08.2020 Уволняват още болногледачи от дома за хора с деменция в Пловдив
21.02.2020 Репресия над служители в дома за хора с деменция в Пловдив?
13.02.2020 Читателка на Plovdiv24.bg: Уволнен ли е 78-годишният Делев?
30.01.2020 Гръмна нов грандиозен скандал с пловдивския дом на ужасите!
27.01.2020 Първите уволнения в дома на ужасите в Пловдив вече са факт
24.01.2020 Община Пловдив ще проведе среща с близки на настанени в дома на ужасите
хора
Още новини от Новини от Пловдив:
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...
След статия на Plovdiv24.bg премахнаха грозни и незаконни реклами...
Много грозна история с възрастна жена пред "Кауфланд"
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).