Уволнен лекар печели дело срещу Медицински Университет Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (17)
15:08 / 08.12.2006
3505
Лекар осъди пловдивския медицински университет за неправомерно уволнение. Потърпевшият доцент Евгени Генев, бивш ръководител на катедра „Педиатрия и медицинска генетика”, е бил освободен от длъжност в нарушение на закона за висшето образование. Въпреки решенията на районния и окръжния съд, които са в полза на неправомерно уволнения медик, ректорът на университета доц. д-р Георги Паскалев засега категорично отказва да изпълни предписанията на магистратите.

Абсурдната история започва в началото на годината, когато ръководителят на катедра „Педиатрия и медицинска генетика” е привикан в кабинета на доц. д-р Георги Паскалев, за да подпише, в противоречие със закона за висшето образование, едногодишен договор с учебното заведение.

Отказът на доцент Генев да изпълни незаконното искане на ректора , предизвиква неочакваното му и преждевременно пенсиониране в момент, когато той е единственият човек, който може да преподава генетика в пловдивския медицински университет. Резултатът е провален семестър за студентите и унизително уволнение за доскоро уважавания педиатър.

Според закона за висшето образование , преподавателите на изборни длъжности могат да бъдат освобождавани от постовете си само с решение на катедрения съвет. Ректорът на учебното заведение, доц. д-р Георги Паскалев, не се е съобразил с това изискване. Евгени Генев е преждевременно пенсиониран, въпреки че на два пъти специално свикваният за целта катедрен съвет отхвърля неговото освобождаване от длъжност.

Ощетеният преподавател възнамерява да заведе второ дело срещу пловдивския медицински университет за нанесени имуществени и морални щети. Ако учебното заведение бъде отново осъдено, то ще трябва да заплати 10 хиляди лева парично обезщетение за незаконните действия на своя ректор. Информацията е на МСАТ Пловдив.

Виж коментарите (17)
Още новини от Новини от Пловдив:
Красива историческа сграда в центъра на Пловдив се готви за нов ж...
Откри се жътвата в Пловдивско. Зърнар: Разходите на декар пшеница...
25 години от най-великия концерт, правен някога в Пловдив и Бълга...
Хакнаха компютърната база данни на голяма компания за търговия с ...
Инцидент в градския транспорт в Пловдив
Шофьорът на камиона от катастрофата с цистерната е в болница


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).