Увеличиха наказанието на Рашков-внук, заплашвал: Ще те разпоря, гяур!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (31)
16:19 / 07.02.2012
9618
Пловдивският окръжен съд увеличи наложеното от Асеновградския районен съд наказание на подсъдимия Кирил Рашков, 28-годишен, от 8 месеца лишаване от свобода на три години лишаване от свобода при първоначален общ режим.

Пловдивският окръжен съд увеличи и размера на присъдения в полза на Веселин Христов граждански иск за неимуществени вреди от 2 000 на 4 000 лева. Рашков беше признат за виновен от Асеновградския районен съд в това, че на 23.09.2011 г. в с.Катуница, обл. Пловдивска се е заканил с убийство на Веселин Христов и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му - престъпление по чл. 144, ал.3, НК. Мотивите на Окръжния съд за увеличаване на наказанието са следните: 

Окръжният съд счита, че при правилно установената фактическа обстановка по делото, Асеновградският районен съд е направил неправилния извод, че деянието осъществява състава на престъплението, посочено в обвинителния акт - закана за убийство по чл. 144 ал. 3 във вр. с ал. 1 от НК. Думите и действията на подсъдимия Рашков, отправени към пострадалия Веселин Христов, са били "Ще те убия, гяур, ще те разпоря и ще ти отрежа главата". Подсъдимият вербално многократно е изразил на намерение "да убие, разпори" пострадалия Христов, като наред с това е извършвал действия, замахвайки многократно към тялото на пострадалия, със средство, годно да предизвика значителни увреждания- сабя с дължина на острието около 60 см; от близко разстояние / около 2 метра/. Не е могъл да го нарани поради адекватните реакции на Христов, първоначално, а след това и поради намеса на трети лица/ Петрови/ и куче, застанали между извършител и жертва. Тези действия сочат, че намерението му не просто е било да възбуди у пострадалия Христов основателен страх, че ще посегне на живота му. Деянието граничи с правните характеристики на престъплението, визирано в чл. 115 във вр с чл. 18 ал. 1 от НК - опит за убийство. 
 
Въпреки тази констатацията, съдът не може да ангажира наказателната отговорност на дееца съобразно по-тежка правна квалификация. Липсва обвинение за извършен опит за убийство. Обвинението е за закана с убийство и по това обвинение съдът има право да осъди подсъдимия. Установените доказателства за евентуално по- тежко наказуемо престъпление имат стойност само като отегчаващо отговорността на подсъдимия Рашков обстоятелство. Като отегчаващо отговорността му обстоятелство съдът приема и ситуацията, при която е извършено престъплението - подсъдимият Рашков е действал с ясното съзнание, че е съпровождан от множество лица /в 10-ина коли/, които са следвали неговия автомобил, наред с него са възпрепятствали нормалното придвижване на автомобила на пострадалия, излезлите от автомобилите лица също са отправяли застрашителни послания не само към пострадалия, но и към другите намиращи се там свидетели, размахвали са брадви и ножове. 

Общественият ред е бил демонстративно нарушен. Този факт е бил добре известен на подсъдимия, който в тази именно обстановка е реализирал собствените си действия. Създадено е било усещане за страх от случващото се у присъстващите на мястото на инцидента свидетели, не само у пострадалия. Налице е една по- висока от обичайната обществена укоримост на деянието.

С оглед преживения страх от пострадалия при реализирано спрямо него нападение, целящо да го лиши от живот, съдът увеличи размера на гражданския иск от 2 000 лв. на 4 000 лв. Наказанието е определено при превес на отегчаващите отговорността обстоятелства, над средния размер на предвиденото от закона за престъплението по чл. 144 ал. 3 от НК. За справедливо съдът е приел наказание 4 години и 6 месеца лишаване от свобода. Тъй като делото е разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие е намалил същото с 1/3. Така подсъдимият Кирил Ангелов Рашков следва да изтърпи наказание от 3 години лишаване от свобода. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Виж коментарите (31)

Още по темата (504):
13.03.2023 ЧСИ пусна на търг част от резиденцията на "Цар Киро" в центъра на Пловдив
12.11.2022 Катуница почита Ангел и Павел, освещават параклисa в тяхна памет
23.09.2022 11 години от драматичните събития, потопили Катуница в кръв
03.04.2021 Пуснаха единствената дъщеря на Цар Киро от затвора, за да присъства на погребението му
02.04.2021 Вдигат параклис след смъртта на двете момчета, загубили живота си в размириците срещу Цар Киро
02.04.2021 Кой бе "Цар Киро"?
Още новини от Новини от Пловдив:
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...
Родни ученици, единият от Пловдив, с пълен комплект медали на меж...
Работник в голяма фабрика в Пловдив заплашен с уволнение, бил чле...
Депутат от Пловдив напуска политиката: За да си ефективен трябва ...
Най-скъпите квартали в Пловдив, чиито цени надвишават 1 500 евро/...
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).