Увеличават паралелките за дуално обучение

Автор: Диана Бикова
Коментари (0)
13:52 / 14.02.2020
3301
Държавният план-прием за държавните и общинските професионални гимназии, професионални училища и за паралелките за придобиване на професионална квалификация в основни, прогимназиални, средни общообразователни и социални училища за учебната 2020/2021 г. беше обсъден на заседание на Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие. Заседанието се председателстваше от заместник-областния управител Евелина Апостолова. На него присъстваха членове на комисията от страна на областна администрация, представители на общините на територията на област Пловдив, РУО - Пловдив, представители на синдикатите, на работодателски, неправителствени и браншови организации, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Държавният план-прием за следващата учебна година е почти същият както за настоящата, каза началникът на РУО - Пловдив Иванка Киркова. Водещият елемент е да се даде възможност на общините, особено на общините Пловдив, Асеновград и Стамболийски, за преминаването на училищата от двусменен на едносменен режим на обучение. "Това е причината да се заложи една паралелка по-малко в училище "Св. Патриарх Евтимий". В Кричим също ще има една по-малко. Увеличение има в училище "Цар Симеон Велики" и "Константин Величков" - посочи Киркова. 

В езиковите гимназии няма да има промени в броя на паралелките, запазва се и приемът в Хуманитарната гимназия. Нулева година ще има в СУ "Христо Ботев", тъй като през последните три години училището не е успяло да реализира прием. 

Следващата учебна година ще бъдат увеличени паралелките за дуално обучение. Одобрени са 23, срещу 16 през настоящата, каза Рангел Райчев, старши експерт по организация на средното образование в РУО - Пловдив.

По думите му - няма промяна в училищната мрежа в Пловдивска област. Броят на училищата е увеличен с едно ново частно школо, но то не оказва влияние върху държавния план-прием, коментира Райчев. 

Предлага се в училищата да има общо 221 паралелки, от които професионалните паралелки са 129 с петгодишен срок на обучение и 5 паралелки с тригодишен срок на обучение. Профилираните паралелки са 87. 

На заседанието беше одобрено създаването на работна група за проучване потребностите на работодателите. Тя се състои от 15 членове - представители на областна администрация, службата по заетостта, бюрата по труда, синдикатите, работодателски организации.

За новите професии и новите специалности в някои училища - гледайте в прикаченото видео.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Забавен надпис на автомобил в пловдивска регистрация предизвика ф...
Район "Северен" се подготвя за нови ремонти на улици и тротоари, ...
Пловдивчанин поиска глобяване на пешеходци: Тази игра на руска ру...
Сигнал: Сервизаджии образуваха ново сметище в Пловдив
Удар между коли затапи Околовръстното на Пловдив, има полиция
На празник като на празник, район "Южен" се отчете


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).