Университетска болница спечели проект за интегрален център за 2,8 млн. лева

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:42 / 24.02.2011
1343
Университетска болница "Свети Георги" спечели финансиране на проект за 2,8 млн. лева по Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007 - 2013", потвърдиха от икономическия отдел на лечебното заведение.

Одобреното проектно предложение "Интегрален център за хирургично лечение на тумори и травми" ще се реализира с 50% безвъзмездна финансова помощ, уточни изпълнителният директор доц. д-р Карен Джамбазов.

През есента болницата кандидатства по открита процедура за конкурентен подбор на проекти: BG 161PO003-2.1.07 - "Технологична модернизация в големи предприятия", Приоритетна ос 2: "Повишаване ефективността на предприятията и развитие на благоприятна бизнес среда", Област на въздействие 2.1: "Подобряване на технологиите на управлението в предприятията". Това припомниха от УМБАЛ "Свети Георги".

От там обясниха, че с проекта "Интегрален център за хирургично лечение на тумори и травми" се предвижда закупуване на високотехнологична иновативна интегрирана система за висококачествена интраоперативна визуализация и компютърно навигирана хирургия в реално време. Към настоящия момент в България няма инсталирана и работеща подобна система. Тя ще включва два основни компонента: О-рамо и хирургична навигация и ще позволи въвеждането на нови методи за лечение и диагностика, каквито в момента не е възможно да се прилагат с наличните обикновени флуороскопски апарати.

В новия център ще се извършват ендоскопски и ендоназални операции на хипофизата, ендоскопски операции на базата на черепа, миниинвазивни операции на гръбначния стълб, таза и големите кости, както и корекции на малоформации при деца и възрастни, подчертаха от пловдивската университетска болница.

О-рамото представлява визуализационна система в няколко измерения, за нуждите на гръбначната хирургия, ортопедия и травматология, както и за високоспециализирана мозъчна хирургия. Платформата осигурява интраоперативна визуализация на анатомията на пациента, посредством висококачествени образи и широко поле на визуализация в реално време. Може да функционира като флуороскоп в двуизмерни (2D) образи и като компютърен томограф - в 3D образи.

О-рамото е свързано с компютърна навигационна хирургична система. Тя извършва предоперативно планиране и интраоперативна компютърна навигация. Интеграцията между тези две технологии ще даде възможност на лекарите да провеждат минимално инвазивна хирургия с висока прецизност в реално време. Двете платформи ще могат да се използват независимо една от друга, уточниха от УМБАЛ "Свети Георги".

Интегралният център ще осигури по-високо качество на интервенциите, а от там и съкращаване на средната продължителност на престоя на пациентите - до 2 дни. По-голямата прецизност ще доведе също така и до намаляване наполовина на постоперативните усложнения и до снижаване с 30% на броя на повторените операции, коментират лекарите.

Подобренията в лечебния процес ще намалят с близо 10% разходите по престоя и лечението на приетите болни. Очаква се увеличаване до 10 - 12% на операциите в клиниките по неврохирургия, УНГ, ортопедия и травматология и краниофациална хирургия.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Българската общност в Мадрид иска директни полети до Пловдив
Млада психоложка се завърна от САЩ, за да възроди емблематично мя...
Сигнал: Разбит път заради поредния строеж в Пловдив
Десетки излязоха на протест на Главната на Пловдив, искат затвор ...
Сигнал: Препятствие пред мол "Пловдив"!
Стотици хора навсякъде по центъра на Пловдив, опашки се извиха на...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).