Уникално шествие от миналото прекоси Стария град

Автор: Георги Василев
Коментари (0)
12:08 / 12.12.2019
2297
Уникалното минало на Стария град оживя днес. Вълшебството обаче стана не с магическа пръчица, а с гръм от пищов. Така беше дадено началото на традиционният еснафски празник "Св. Спиридон“, още познат като "деня на майсторите“, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Събитието е организирано от етнографския музей, занаятчийска камара, задругата на майсторите на народни художествени занаяти, като в двора на музея беше възпроизведен занаятчийският ритуал, празнуван още от епохата на Възраждането.

Празничната атмосфера в музея беше превзела присъстващите още преди началото на събитието. Пловдивчани бяха облекли най-красивите си народни носии, а униформени служители на МВР проверяваха ножовете на войводите.

С пищовен гръм и под съпровода на гайда и тъпан започна и шествието по улиците на Стария град, където миналото се превърна в настояще. То продължи в посока Понеделник пазара, като премина през Главната, за да стигне до църквата "Света Богородица“, където беше отслужена тържествена литургия и почерпка с ветеното Еснафско пендихаро (петохлебие) и коливо (варено жито) за здравето на всички живи и в памет на починалите майстори.

Предстои всички да се върнат в Етнографския музей. Там устабашията (най-старият и почитан майстор) ще извика кандидатите за майстори, ще държи напътствена реч и ще ги препаше през рамо с червен пояс. В миналото еснафът им подарявал скромен набор от инструменти, а устабашията ги плесвал по врата и изричал: "Стани като мен!“.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
ОД МВР Пловдив предприема засилени мерки за сигурност
Пловдив показва на какво е способен
Почина големият хуморист Здравко Попов
Кметът на Кричим след тежката катастрофа: В дните преди Възкресен...
Капитана пак отърва кожата
В Брестовица направиха първа копка на нов довеждащ водопровод


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).