Удвояване на "Пещерско шосе", нов мост над Марица и много еднопосочност в Центъра предвижда Генералният план за организацията на движението в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (39)
16:12 / 09.10.2012
16297
Много еднопосочност в 6-те района на града, изцяло пешеходни зони в Центъра на Пловдив, удвояване на "Пещерско шосе" и нов мост над р. Марица са само част от идеите на специалистите от "Мотт Макдоналд" - фирмата, наета да изработи Генералния план за организацията на движението в Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg

Кварталът, заключен между карето на улиците "Капитан Райчо", "Родопи", "Света Петка", бул. "Княгиня Мария Луиза" и бул. "Цар Борис Трети Обединител", става изцяло еднопосочен. Това предложение е добро, тъй като така се увеличава броят на паркоместата, коментира за репортер на сайта зам.-кметът Александър Държиков

Една от забележките към "Мотт Макдоналд" е предвидената еднопосочност по бул. "Копривщица" в "Западен". От районната администрация смятат, че това не е подходящо и ще затрудни паркирането, поясни още той.

Според експертите на фирмата еднопосочна трябва да стане и ул. "Гладстон" в посока изток-запад. Движението ще се насочва по бул. "Васил Априлов", ул."Любен Каравелов" и ще излиза на кръстовището "убиец" на бул. "Руски" с хотел "Лайпциг", разясни Държиков. 

"Това обаче е основна пътна артерия и правенето й еднопосочна ще натовари съседните улици в района и особено въпросното кръстовище", каза още зам.-кметът и допълни, че мнението му се припокрива със становището на КАТ Пловдив.

8 от улиците до бившите Хали на Малката главна стават изцяло пешеходни зони. Настилката ще е от плочки, а останалите пътни артерии в "Капана" стават еднопосочни.

Отваряне на ул. "Богомил" към бул. "Цар Борис III Обединител" чрез уширение и допълнителна лента за включване също е в препоръките на "Мотт Макдоналд". 

"Ако това стане, то тогава идващите от "Найчо Цанов" и "Христо Ботев"  трябва да бъдат много внимателни и да се съобразяват с излизащите автомобили от Богомил", коментира със загриженост Държиков. Кръстовището на Сточна гара остава както е сега, регулирано със светофари. Идеята за изграждането на същото такова на две нива засега отпада.

Улиците около "Събота пазар" също стават изцяло еднопосочни и другата седмица започва поставянето на знаците, указващи новите правила за движение. Идеята е подобно на квартала около "Капитан Райчо" да се установят достатъчно паркоместа от дясната страна на пътните отсечки.

Специалистите от "Мотт Макдоналд" са дали и предложение за удвояване на бул. "Пещерско шосе", което ще се реализира чрез разширение на едното платно на булеварда. Най-вероятно за целта ще се наложи отчуждаване на земи в района, поясни зам.-кметът. Изграждането на нов транспортен мост над р. Марица също е залегнало в предварителния план на фирмата.

Кръгово движение се предвижда за кръстовището до Лайпциг, по подобие на същото такова с "Руски" и "Данаил Николаев". Промяна се предвижда и за същото на ул. "Преслав" и площад "Независимост" в Центъра. 

От "Мотт Макдоналд" са представили 28 подробни схеми, засягащи организацията на транзитното движение, системата на масовия градски транспорт, режимите, забраняващи движението по някои улици, велосипедното движение, посочност и предимство на движението, системата на светофарните уредби, режимите на престой и паркиране, пешеходното движение. Разработката е от около 20 страници и представлява предварителен проект. 

До края на другата седмица експертите от фирмата трябва отново да внесат проект, но този път съобразен с препоръките, отправени към тях, който след това отново ще бъде разгледан на заседание на Експертния съвет в Община Пловдив.


Виж коментарите (39)

Още по темата (108):
25.09.2013 Откраднаха три знака "Синя зона" само за два дни
19.08.2013 23 000 лв. за месец в общинската хазна от платени паркоместа в града
12.08.2013 Близо 300 000 лв. са постъпленията на ОП "Синя зона, паркинги и гаражи" за
юли
22.07.2013 Тотев: "Синя зона" не е на загуба, до момента има 400 000 лв. печалба
26.03.2013 Край на разширението на "Синя зона" в Пловдив
05.02.2013 Част от бул. "Марица-юг" става "Синя зона"
Още новини от Новини от Пловдив:
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...
След статия на Plovdiv24.bg премахнаха грозни и незаконни реклами...
Много грозна история с възрастна жена пред "Кауфланд"
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).