Ученици от НХГ "Цанко Ловренов" показаха мозайки в Малката базилика

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:02 / 29.04.2016
2867
Изложба с мозайки, сътворени от възпитаници на Националната художествена гимназия "Цанко Лавренов", бе открита в Малката базилика. Събитието се организира от Общински Институт "Старинен Пловдив" за втора поредна година.

Експозицията е част от богатия артистичен календар на училището, посветен на 40-тата годишнина от неговото създаване.

Ученици в 10-ти и 11-ти клас от специалността "Стенопис" в НХГ "Цанко Лавренов" - Пловдив с ръководители Атанас Камешев и Кристина Кутова са създали свои оригинални мозайки, които са подредени в Малката базилика. 

Произведенията на младите артисти са вдъхновени от художественото наследство по българските земи. Учениците са взаимствали композиции, мотиви и цветови гами от римските и късноантичните мозайки. Творбите им обаче представляват авторски интерпретации, а не копия на стари оригинали.

Освен мозайките, е изложена и икона на Свети Архангел Михаил, като за направата й е използвана класическа техника мозайка във византийски стил.Неин автор е 17-годишната възпитаничка на Художествената гимназия Тижен Чауш.Тя е работила върху изящното произведение близо половин година.

Младите творци бяха поздравени от директора на училището Светлозар Чавдаров, който им пожела нови успехи в сферата на мозаечното изкуство.

Изложбата може да бъде разгледана до 31 май.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
20% отстъпка за рождения ден на строителен хипермаркет "Алати"
Най-новото археологическо бижу на Пловдив се показа в целия си бл...
Не е "Столипиново", Центърът на Пловдив е, а от ОП "Чистота" подм...
Новаторство в трудовото законодателство: Шеф на болница уволнява ...
Обрат! Обезщетение от 5 200 евро за Ральо Ралев!
Прокуратурата: Няма установено наличие на алкохол в кръвта на Кри...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).