Учени от ПУ разработиха и патентоваха 4 изобретения

Автор: Диана Бикова
Коментари (0)
16:05 / 14.10.2019
9441
Учени от ПУ "Паисий Хилендарски" са разработили и патентовали четири изобретения в областта на биотехнологиите, съобщи директорът на Центъра по технологии в ПУ проф. д-р Илия Илиев, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Изобретенията са представени в Международното изложение за иновации и технологии Taiwan Innotech Expo, от 26 до 28 септември в Световния търговски център в Тайпе, Тайван. Изложението е посетено от над 45 000 посетители, пред които са представени изобретения на близо 600 изложители, представители на университети, научни институти, компании, асоциации за интелектуална собственост. Световни фирми, сред които "Нисан", "Майкрософт", "Мерк" и др. са представили свои иновативни разработки, разказа проф. д-р Илиев.

Четирите пловдивски изобретения са защитени с патенти и полезни модели. Те са:

- Инструмент за определяне на вътрешното съпротивление и напрежение на батерии /автори: Невена Милева, Сотир Сотиров, Сергей Милев и Михаил Милев/;

- Био-електрохимичен метод за количествен анализ на L-аскорбинива киселина (витамин С) /автори: Нина Димчева, Елена Хорозова, Тотка Додевска/;

- Получаване на водонеразтворим глюкан посредством траснферазна ензимна реакция /автори: Илия Илиев, Тонка Василева, Веселин Биволарски, Теменужка Йовчева, Мария Марудова, Ася Виранева, Иван Бодуров/;

- Универсален лазерен микрорефрактометър /автори: Иван Бодуров, Теменужка Йовчева и Симеон Съйнов/.

Две от изобретенията са избрани от международна комисия за участие в конкурс на изложението за най-иновативно изобретение в област Биохимия, Биофизика и Медицина. Те са Биоелектрохимичен метод за количествен анализ на L-аскорбинова киселина (витамин С) с авторски колектив на доц. Нина Димчева и Получаване на водонеразтворим глюкан посредством траснферазна ензимна реакция с авторски колектив на проф. Илия Илиев. 

Златен медал със сертификат получи изобретение на авторския екип на проф. Илиев, а изобретението на колектива на доц. Димчева бе удостоено с бронзов медал със сертификат.

Двете изобретения са резултат от многогодишна съвместна научно-изследователска работа на екипите, като част от изследванията са финансирани по проекти на ФНИ на ПУ "П. Хилендарски".

Авторите на изобретенията са членове на научно-изследователския екип по проекта за изграждане на Центъра по компетентност по персонализирана иновативна медицина (ПЕРИМЕД) и работят по четири от работните пакети - молекулярни биомаркери на микробиота на гастроинтестиналния тракт, биокатализатори и природни биологичноактивни вещества, биополимери и нови материали, биосензори.

Проведените изследвания са част от научната програма на центъра и ще послужат като база за разработване на технолигии за получаване на нови биоматериали, биосензори и включването им в състава на нови продукти.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...
Починала е пловдивчанката, чиято история разчувства мнозина
Млада двойка не хареса живота в Пловдив, осъществиха мечтата си з...
5 места в Пловдив без вода
1/4 от "Рогошко шосе" е почти готова, за повече няма пари


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).