Убито от стрела дете и статуетка на Афродита откриха на разкопките до Тунела

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (17)
17:45 / 16.05.2018
22293
Работата на археолозите в обекта на ул. "Д-р Георги Вълкович" до Тунела е съсредоточена в североизточната част на обекта. Единствено там работата може да продължи в дълбочина и именно там археолозите се натъкнаха на интересни находки - три скелета и ценности, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

В североизточната част археолозите проучват сгради, които се отнасят към Римския период. През последните дни проучиха няколко подови нива, които се отнасят към тези сгради. Някои от подовите нива са пострадали при пожар.

"Върху едно от тези нива, върху които открихме масивни деструкции от пожарите, открихме три човешки скелета. Единият е на дете между 4 и 6 години, в областта на гърдите на което открихме стрела. Най-вероятно тя е причината за неговата смърт", разказа ръководителят на обекта Елена Божинова.

Много близо до скелета на детето са разкрити частично и скелетите на два възрастни индивида. Единият е на възраст около 17 години, за другия археолозите нямат все още данни от антрополози каква е точната му възраст. Загинали са най-вероятно от насилствена смърт от горелите горни части на сградите.

"При възрастните индивиди открихме няколко - над 6 броя, бронзови и сребърни монети, както и една бронзова статуетка на Афродита със златно украшение за шията", разказа още Божинова.

Стратиграфски археолозите отнасят деструкциите към трети век. Богатите находки - монетите, статуетката, в близост до тях и откритата оброчна плочка на тракийския конник, следва да се свържат с голямото опжаряване на Пловдив през 251 г. от готите. 

Ръководителят на обекта до Тунела припомни, че в най-южната част, където се разкри основата на много масивна триумфална арка, за съжаление са достигнали подпочвени води и не могат да продължат в дълбочина разкопките, дори не могат да стигнат основата й.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (17)

Още по темата (10):
18.04.2018 Нови ценни археологически находки в сърцето на Пловдив
13.03.2018 Археологията по "Отец Паисий" се показа отново, този път - пред къщата с римската баня
04.06.2017 На "Отец Паисий" се бетонира, алармира пловдивчанин
31.05.2017 Пловдив - археологическата столица на България!
11.11.2016 Интересни подробности за новото откритие в сърцето на Пловдив
03.11.2016 Ексклузивно: Ново археологическо откритие в сърцето на Пловдив!
Още новини от Новини от Пловдив:
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения в ...
Облачно ще е времето днес в Пловдив
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив
Любими изпълнители ще пеят в Пловдив в подкрепа на обществено зна...
Академичният съвет на АМТИИ-Пловдив избра заместник-ректорите си
Адвокат от Пловдив: Днес се разправях с групичка келеши, гледат т...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).