УМБАЛ "Свети Георги" има готовност за епидемия от грип A (H1N1)

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:21 / 10.11.2009
3467
Преустановяване на плановите операции и ограничаване на свижданията в УМБАЛ „Свети Георги" предвижда разпоредба на Регионалния център по здравеопазване, която ние стриктно спазваме от момента на издаването й на 6 ноември, съобщи изпълнителният директор на лечебното заведение доц. д-р Божидар Хаджиев.

На заседание на сформирания Кризисен щаб на Университетска болница бяха обсъдени всички предпазни мерки, както и уточнен алгоритъмът за лечение на пациенти и работа на клиниките в двете бази - на бул. „Васил Априлов" 15 и на бул. „Пещерско шосе" 66, уточниха от ръководството.

Начело на Кризисния щаб е зам.-изпълнителният директор на База 2 доц. Петко Недев, заместник-председател е доц. Жанет Грудева, която е зам.-изпълнителен директор на База 1 на болницата. Останалите членове на щаба са ръководителят на Инфекциозна клиника проф. Мариана Стойчева, началникът на КАРИТ доц. Чавдар Стефанов, началникът на Хигиенно-епидемиологично отделение д-р Ангелина Плачкова, инфекционистът д-р Чавдар Венчев, управителят на болничната аптека Йордан Миленков и главната сестра на болницата Ирен Миленкова.

Председателят на Кризисния щаб и неговият заместник ще контролират и координират извършването на противоепидемичните мерки и ще са в пряка връзка с РЦЗ и РИОКОЗ. Проф. Стойчева ще бъде консултант за всички диагностично и терапевтично неизяснени случаи, а началникът на ХЕО ще изготвя и предоставя на ръководителите на останалите звена в болницата всички работни указания за действие.

Запознали сме всички медицински специалисти на УМБАЛ „Свети Георги" с възможностите и начините за ползване на разпределените антивирусни препарати Tamiflu и Relenza. Кризисният щаб ще извършва непрекъснато контрол за целесъобразната им употреба, потвърди доц. Хаджиев. Спешното приемно отделение ще насочва пациенти само към Инфекциозна клиника, лечение в останалите клиники засега не се допуска.

В Инфекциозна клиника, където ще се лекуват и изследват пациенти при съмнения и усложнения на грип от типа A H1N1, са взети всички мерки, препоръчани от РЦЗ и Министерството на здравеопазването, подчерта доц. Хаджиев. В момента в клиниката се лекуват 59 грипно болни, от които само трима са в по-тежко състояние, защото имат придружаващо заболяване, обясни проф. Марияна Стойчева.

Инфекциозна клиника е получила 1 000 опаковки Tamiflu, както и 100 опаковки Relenza безвъзмездно от РИОКОЗ - Пловдив. Дадени са разчети болничната аптека да бъде допълнително запасена с антибиотици и лекарства против кашлица и висока температура, каза изпълнителният директор на УМБАЛ „Свети Георги". Той уточни, че е разпоредено медицинските сестри в клиниката, които дават извънредни дежурства заради епидемиологичната обстановка, да получат допълнително заплащане за извънреден труд.

Съгласно алгоритъма, определен от МЗ, вече е създадена необходимата организация за увеличаване на капацитета за прием на лица с диагноза усложнен грип. Кризисният щаб е взел решение при изчерпване на легловия фонд на Инфекциозна клиника, Клиниката по детски и генетични заболявания и клиниките по вътрешни болести имат готовност да хоспитализират пациенти с грипни усложнения.

Във всеки от стационарите на клиниките в УМБАЛ „Свети Георги" са предвидени условия за спазване на противоепидемичния режим, както и възможност за изолация на болните, ако превеждането им в Инфекциозна клиника не е възможно, обясни доц. Хаджиев. Същевременно с това в съответствие с противогрипните изисквания на МЗ, КАРИТ на УМБАЛ „Свети Георги" има готовност да осигури интензивни легла за пациенти, които се нуждаят от дихателна реанимация.

При съмнение за грип, лекарите в болницата използват лични предпазни средства - маски, престилки и ръкавици. Задължително след манипулации и прегледи нашите специалисти извършват хигиенна дезинфекция на ръцете, а всички използвани консумативи се изхвърлят в съдовете за опасни болнични отпадъци, уточни изпълнителният директор. Според разпорежданията на МЗ, тъй като вече е обявена Национална грипна епидемия, в момента не се налага извършването на специфични вирусологични изследвания за установяване на точния вид на грипа, обясни доц. Хаджиев.

Следвайки разпоредбите на МЗ, в болницата се спазва стриктна текуща дезинфекция на всички помещения, а личните предпазни средства се сменят на 3 часа. При необходимост ще се консултираме с епидемиолозите от РИОКОЗ за организиране на допълнителни противоепидемични мерки, потвърдиха от Кризисния щаб.

Предпазните действия, диагностиката, лечението и профилактиката на заболяването ще бъдат с абсолютен приоритет до приключване на епидемичната обстановка, а всички налични кадрови и материални ресурси ще бъдат ангажирани с тяхното изпълнение, обясни доц. д-р Божидар Хаджиев.

Предвид прогресивно нарастващата заболеваемост, наредбата на РЦЗ - Пловдив също така предвижда и преустановяване плановите консултации на здрави бременни жени и кърмачета, спиране на профилактични прегледи и имунизации, системно и ефективно наблюдение и лечение на заболелите, които са оставени на домашен стационар.


Виж коментарите (0)

Още по темата (49):
09.03.2010 Изхвърлят ваксини срещу свински грип
01.03.2010 Крили жертвите на свинския грип - не един, а 14 починали
25.11.2009 Все по-малко болни от грип
20.11.2009 Отмениха националната грипна епидемия
19.11.2009 Бременна с грип A(H1N1) почина, бебето извадено и е живо
18.11.2009 Свинският грип докарва все повече пневмонии
Още новини от Новини от Пловдив:
Арх. Филип Бакалски: Има тежка деформация в баланса на разпредел...
Очевидец на катастрофата в Пловдив: Чух набиване на спирачки, тук...
Катастрофа до пешеходна пътека в Пловдив между ТИР и кола
Пловдивският митрополит Николай с историческо богослужение в Иста...
Славата им се носи в чужбина: Пловдивчанката, която създаде някои...
Гражданин за инцидента на "Руски": Време е да си зададем един въп...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).