ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
УМБАЛ "Свети Георги": 65% от пациентите у нас умират от сърдечно-съдови заболявания
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:52 / 29.09.2021Коментари (0)1536
Пандемията от сърдечно-съдови заболявания се съчета с пандемията от COVID-19. Това заяви по време на брифинг, посветен на Световния ден на сърцето – 29 септември, началникът на Клиниката по кардиология на УМБАЛ "Свети Георги“ проф. д-р Федя Николов. Той разказа как вирусът се проектира върху сърдечно-съдовата система и как се променя профилът на сърдечно-съдовите заболявания.

В България около 65% от пациентите умират от сърдечно-съдови заболявания – най-вече от инфаркт на миокарда и мозъчен инсулт. Средно за Европа този процент е 30 на сто. Рисковите фактори са хипертонията, диабетът, тютюнопушенето, нарушеният липиден профил, в съчетание с наднормено тегло, обездвижване, нездравословно хранене. "Това поставя пред кардиолозите две много важни задачи. Първата е да предпазваме пациентите от рисковите фактори, за да се забави сърдечно-съдовата патология. Втората ни задача е при вече наличните симптоми да предприемем спешни мерки – бърза хоспитализация, защото от нея зависи и ефектът от назначеното лечение“, подчерта проф. Федя Николов.

На фона на този "пейзаж“ се появява и пандемията от COVID-19. "Нашите наблюдения и световният опит показват, че сърцето е не по-малко засегнат орган от белите дробове. Много от пациентите наистина умират от дихателна недостатъчност и след тежки пневмонии. Оказва се, че и сърдечно-съдовата система не е пощадена. Но за разлика от белодробните усложнения, сърдечно-съдовите се развиват по-късно, диагностицират се по-трудно и могат да бъдат също толкова фатални. Тази специфика се дължи на обстоятелството, че входната врата на вируса са т. нар. ангиотензинови рецептори тип 2, които се намират в изобилие в сърдечно-съдовата система“, обясни проф. Николов.

Той допълни, че с колегите му напоследък наблюдават повече случаи на миокардити, тромбоемболични усложнения, миокарден инфаркт. Също така артериалната хипертония става по-трудно лечима, тъй като се засяга и съдовата система. "Проучване на кардиолози във Франкфурт, Германия, показва, че от 100 души, преболедували COVID-19 при 60 души (60% в този случай) се засяга сърцето“, разказа още проф. Николов. И допълни: "Като университетска клиника имаме амбицията по-обстойно да изучим тези прояви на сърдечно-съдови усложнения след COVID-19 и кандидатстваме с проект, който да отговори по-конкретно и професионално на тази проблематика“.

Според началника на Клиниката по кардиология в УМБАЛ "Свети Георги“ трябва да се има предвид, че сърдечноболните пациенти по-тежко прекарват COVID-19, независимо дали се засяга сърцето или не. Те не са контраиндицирани за ваксинация, а напротив – индицирани са и трябва да бъдат ваксинирани. "За да се върнем към т.нар. нормално, трябва да се увеличи броят на ваксинираните и да се спазват противоепидемичните мерки“, смята проф. Николов.

В Клиниката по кардиология на УМБАЛ "Свети Георги“ – Пловдив се лекуват пациенти от цялата страна, вкл. и здравно неосигурени, т.е. освен здравна функция, ние изпълняваме и социална функция, коментира проф. Николов. В структурата на клиниката има няколко по-малки звена – интензивно, общо, функционално и инвазивно отделения. Сътрудничи си с Клиниката по кардиохирургия на болницата. Въпреки че работи на пълен капацитет, клиниката винаги има възможност да приеме тежкоболни пациенти. Почти изцяло персоналът и студентите в клиниката са ваксинирани.

"Имаме по-широк, нестандартен подход към лечението на пациентите. Наред с медицинската терапия, им осигуряваме и повишаване на самочувствието и оптимизма, като им даваме възможност да се докоснат до изкуството, културата и религията – според желанията и потребностите на всеки пациент“, обясни проф. Николов. Клиниката по кардиология има библиотека, в коридорите са подредени репродукции на художници импресионисти, а специална музикална система излъчва тиха класическа инструментална музика. Пред стационара на клиниката вече има и параклис "Св. Великомъченик Мина“, който предстои да бъде осветен.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждат кръгово кръстовище на Кукленско шосе
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: