ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Трудовите книжки отпадат!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:34 / 28.04.2022Коментари (1)66799
©
Държавата, а и частният бизнес, имат нужда от повече експерти по киберсигурност, обяви министърът на електронното управление Божидар Божанов на срещи със студенти от Пловдивския университет и IT общността в Пловдив.

Киберсигурността на България е един от основните приоритети на МЕУ, а необходимостта от подобряването й се усеща най-силно в последните месеци, когато бяха атакувани сайтове на държавни институции.

“Атаките зачестяват от началото на войната в Украйна. “Български пощи" и няколко други институции са жертва на кибератаки, но такива има и в частния сектор. На държавата, а и на бизнеса, им трябват повече експерти по киберсигурност и повече управленски кадри, които да разбират нуждата от инвестиции в киберсигурност", каза той по време на срещата с IT специалистите от града.

Друг актуален въпрос, който придоби нова актуалност покрай бежанската вълна от войната в Украйна, е издаването на сини карти и възможността България да привлича специалисти от държави извън ЕС.

“В момента процесът отнема 8-9 месеца. Вече се работи по законодателни промени, които да доведат до намаляване на бюрокрацията и ефективното забързване на процеса, когато трябва да се наеме квалифициран служител", коментира той.

Министър Божанов припомни, че техническата спецификация на електронната идентификация вече е обявена за публично обсъждане. Когато тя заработи всички граждани и представителите на бизнеса ще могат да използват електронни услуги бързо, лесно и удобно, без да се борят с КЕП.

“Експертната общност ще може да проследи всеки документ по изпълнението на проекта, включително и кода, и ще може да контролира дали правим всичко правилно. Надяваме се електронната идентификация да бъде готова в следващите шест месеца", коментира той.

Божидар Божанов припомни, че се работи за отпадането на все по-голяма част от административната тежест, като вече са внесени промени в Закона за МВР за отпадането на синия талон на шофьорите.

“Предвиждаме изменение и на други закони за отпадане на различни хартийки, удостоверения, бележки, които не трябват на никого", каза той.

Тези промени са част от един от основните стълбове в работата на МЕУ - намаляването на административната тежест и отпадането на редица удостоверения.

“Заедно с НСИ обсъдихме отпадане на удостоверения за КИД (Код икономическа дейност), което изисква изпълнителна агенция за малки и средни предприятия.

Следва отпадането на трудовите книжки като един напълно излишен документ, защото всички данни в трудовата книжка се намират в централните регистри", каза той.

В Пловдивския университет той се срещна със студенти и разгледа електронните системи на университета. Министър Божанов заяви, че Планът за възстановяване и устойчивост и по-специално проектът за свързаност предвиждат до всички университети в страната да достигне оптика за високоскоростен интернет.

"Една от приоритетните задачи на МЕУ, по която работим съвместно с МОН, е намаляването на административната тежест за учащите в страната - били те ученици или студенти. Цел на работната група е бележки, удостоверения и т.н. да се проверяват и придвижват електронно и да не ангажират ученици и студенти“, заяви министър Божанов.

“В средното образование, когато ученик кандидатства за стипендия във връзка с починал родител, трябва всяка година да доказва, че родителят не е възкръснал, което е грозно. Всички подобни недоразумения трябва да отпаднат", добави министър Божанов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
божанУфъ,тъпанарино,какво става с Български пощи в момент,а?Нещо се е скапала *иликтроникътъ*?!?!?Да ви еба електрониката,и кАмпютрите,и цялото ви тъпоумно безумие!Спре ток,хакер ви го *шибне* - няма нужда да продължавам за да се види колко сте изпушили!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Изготвят стратегия за развитие на Летище Пловдив
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Земетресения в България
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: