Три пловдивски бебета бяха изписани с майките си, не отидоха в домове

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
15:25 / 12.11.2009
2080
Новородените няма да растат в социални домове, благодарение на Националния център за превенция на изоставянето на деца до 3 години, създаден от фондация „За Нашите Деца". Майките на децата по-рано същата седмица заявиха, че искат да изоставят децата си на грижа в социален дом. Днес социалните работници присъстваха на изписването на двама близнаци и малко момиченце от болниците „Пловдив" и „Свети Мина".

И в двата случая още със зачеването е било планирано от родителите децата да бъдат изоставени. В резултат на навременната намеса на социалните работници от Националния център за превенция на изоставянето в Пловдив майките промениха своите нагласи и решиха да задържат децата си.

И двете семейства бяха посетени в техните домове и бе разговаряно с роднини и близки на майките. В единият от случаите, на близнаци, семейството живее извън територията на града - в малко село. В разговорите с родителите става ясно, че те са разделени веднага след зачеването на децата. Във втория случай, на момиченце, майката е имала желание да направи аборт поради напредналата си възраст и вече порасналите й други деца, но лекарите изясняват, че по медицински показатели е невъзможно това.

Всяко от новородените получи комплект за изписване и всички необходими консумативи, в помощ на техните майки в първите дни от живота на бебетата. Предстои продължително наблюдение и подкрепа на бебетата и техните семейства, докато родителите им придобият увереност. И в двата случая екипа на Центъра работи в тясно сътрудничество с отделите за закрила на детето в Пловдив и гр. Раковски, както и с екипите на МБАЛ „Пловдив" и МБАЛ „Свети Мина".

У нас всеки ден 6 майки се разделят с новородените си. Само за 2008 година близо 980 бебета са продължили живота си след раждането в социални институции за деца. Фондация „За Нашите Деца" подкрепи повече от 50 майки за година и половина, за да задържат бебетата си. До момента няма нито едно от 50-те новородени, които да са постъпили в дом, след като са се прибрали у дома.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Пълен обрат със сервиза и недоволната клиентка!
Пловдивски учен с рекорден брой награди "Питагор"
В Пловдив казват кога е подходящият момент да имаме дете
Пригответе си поне 60 лева, ако искате да ги гледате на живо в Пл...
Луксозен хотел си направи незаконен паркинг в сърцето на Пловдив
Почина Христо Баев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).