Тотев: Пловдив се развива икономически, населението расте

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
14:49 / 16.09.2016
5095
Предизвикателствата пред Пловдив и развитието на двустранните отношения обсъдиха по време на среща кметът на Пловдив Иван Тотев и представители от Германо-българска индустриално-търговска камара.

Целта на срещата, на която присъстваха и заместник-кметовете Амелия Гешева и Стефан Стоянов, е изграждане на платформа за контакти, партньорства и обмен между германски и български фирми и откриването на нови възможности за сътрудничество.

"Пловдив е вторият по големина град в страната и е един от малкото градове, който увеличава своето население. Това е свързано и с икономическото му развитие и разкриването на нови работни места.

Пловдив е втори университетски център, в който учат 40 000 студенти и има над 15 професионални училища в почти всички направления", обясни кметът Иван Тотев.

Той акцентира, че в последните години Пловдив е център на индустриализацията в България, а в региона има най-голямото струпване на инвестиции в производството. 

По думите му индустрията се развива в различни направления, като е много силно участието на европейски компании като Либхер, ABB, a градът вече се радва и на инвестиции на фирми извън Европа като Sensata, SMC. 

Общо заетите са 80 000 души, като непрекъснато се привличат и хора от други региони. Политиката на Община Пловдив е бизнес ориентирана и затова съдейства на бъдещите инвеститори за преодоляване на административните пречки, достигайки до етапа на реализиране на инвестициите.

Кметът не пропусна да отбележи, че в IT сектора вече има над 4500 заети места, а някои от най-големите световни фирми за кол центрове имат представителства в Пловдив.

"Сред приоритетите ни в управлението на града е образованието, като реализираме проект с Швейцарското правителство за дуалното обучение. През месец октомври стартира и идеята ни за разкриване на нова специалност в Пловдивския университет - софтуерно инженерство", уточни кметът, като посочи, че 20 от бъдещите студенти ще са от региона на Одеса, Украйна. 

За целта от общинския бюджет са заделени средства за подпомагане на тяхното обучение, а програмата им е изцяло подготвена в съответствие с изискванията и нуждите на местния бизнес.

Тотев обясни нагледно, че моделът, който Пловдив следва е много студенти, култура и бизнес в тясно сътрудничество.

До края на срещата бяха обсъдени теми, свързани с планираните инфраструктурни проекти и възможностите за взаимодействие на немския бизнес с културата в Пловдив.

Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението с градския транспорт в Пловдив е критично
Пловдивчанин: Добре че жена ми издърпа детето!
Цвета Караянчева в община "Родопи": Имаме амбиция за открито упра...
Загадка от "Кючука": Кой е с предимство?
Чудесни новини за детето, малтретирано в Пловдив: Добре е и ходи ...
Наглостта на тарикатите в Пловдив няма край


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).