Тотев: Новината, че се готвят уволнения на определени хора в Общината, е голяма грешка

Автор: Диана Бикова
Коментари (7)
10:00 / 17.02.2020
18579
Преди месец в интервю за Plovdiv24.bg бившият кмет Иван Тотев каза, че предложеният бюджет и заем трудно ще минат през гласуване в Общинския съвет. Думите му са оказаха пророчески.

"В предложения вариант се виждаха много пробойни и не беше толкова трудно да прогнозираш, че такъв бюджет ще срещне обструкциите в Общинския съвет, а и не само. Това, което се видя като предложения, които идваха от всички страни, те валяха, означава, че, първо, не беше добре направен самият бюджет и, второ, не беше комуникиран по най-добрия начин“ - коментира след приемането на бюджета Тотев.

Според него, ситуацията с районните кметове на ГЕРБ е била ясна седмици преди влизането в зала на бюджета и може би е трябвало да бъде обсъдена по-рано, за да не се случат тези неща, които видяхме на сесията.

"Те са в реда на демократичното приемане на бюджета. Общинският съвет е органът, на който законодателят е дал правото да се разпорежда с общинските финанси и това се случи“ - каза Тотев.

Бившият кмет смята, че наследникът му е делегирал изключително сериозни права на заместник-кмета Илия Кирчев при цялата подготовка, в комуникирането, защитата и представянето на бюджета. "Експертизата на г-н Кирчев може да бъде много голяма в някаква сфера на обществения живот, но не е толкова голяма в сферата на общинските финанси и това до голяма степен изигра лоша шега, защото не успя да напипа къде е есенцията и къде са точно местата, на които трябва да обърне повече внимание, за да получи политическата подкрепа в залата“ - коментира Тотев.

Иван Тотев смята, че приетият бюджет е много по-добър от проекта. Направените в залата промени по никакъв начин няма да затруднят работата на общината, тъй като общата бюджетна рамка не се променя. Дава се много по-голяма самостоятелност и оперативност на районните кметове, заложени са хубави, важни за Пловдив проекти, които ще се развиват занапред. "Аз много държа и ще наблюдавам изпълнението на проекта за кино "Космос“, който е част от ангажиментите по Пловдив – европейска столица на културата“ - каза той.

На въпрос дали оказва влияние върху районните кметове като техен партиен ръководител и дали има противопоставяне между групата на ГЕРБ в Общинския съвет от една страна и кмета Здравко Димитров от друга, Тотев отговори: "Не бих казал, че би могло да бъде тълкувано по такъв начин, защото Общинският съвет е органът, който приема общинския бюджет на Пловдив. Аз работя с районните кметове, защото ние сме тези, които спечелихме изборите в Пловдив и реално сме тези, които след една година ще отидем на избори в Пловдив. Ние трябва да работим с максимален брой експерти, които могат да изпълняват една или друга управленска политика, която е била заложена в управленската програма на г-н Здравко Димитров“.

Бившият кмет изрази съжаление, че хора, които са били в полезрението на г-н Димитров като вероятни изпълнители на една или друга управленска политика, не са участвали в предизборната кампания. Това неучастие им е попречило да влязат с летящ старт в общината и да направят съответните реформи още сега. Реформите са заявени, но не се виждат в бюджета, каза той.

Тотев коментира като неразумни уволненията Юлия Стоянова и Цвета Попова с думите: "Това са хора с огромен опит в управлението на общинската икономика и на приходосъбирането. Това са стълбове в общината и новината, че се подготвя уволнението им, за мен е голяма грешка. Аргументът на заместник-кмета Кирчев, че по този начин ще се подобри приходосъбирането, за мен е несериозно. Ако догодина нямаме на 100% изпълнен бюджет, няма никакви причина някой да не излезе в Общинския съвет на трибуната и да поиска оставката на г-н Кирчев“ - обясни той.

Според него, промяната на длъжностната характеристика на ръководителя – да е с юридическо вместо икономическо образование, няма нищо общо с приходосъбирането. Така се залага огромна бомба, която може да доведе до проблеми с набирането на средства в община Пловдив.

"Ако този експеримент, който се подготвя, се окаже неуспешен, то най-вероятно ние като политическа партия ще предприемем съответните мерки“ - заяви екскметът. Проблемът с поставянето на хора, които нямат съответните компетенции, поставя риск тази информация да бъде комуникирана неправилно, защото те не могат да оценят това, с което разполагат", обясни Иван Тотев.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (7)

Още по темата (79):
22.10.2020 Без специално звено за компостиращата инсталация в ОП "Градини и
паркове"
22.10.2020 Пак прекроиха бюджета на Пловдив
08.10.2020 Поискаха оставката на кмета на Пловдив!
07.10.2020 31 милиона лева дължат хора и организации на община Пловдив
07.10.2020 Здравко Димитров обясни защо не е поканил ДБ на обсъждане
07.10.2020 Грандиозен скандал в Общинския съвет: ДБ и Зико се обиждат на мишоци
Още новини от Новини от Пловдив:
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив
Дама: Тези двамата май си мериха инструментите - на кого е по-мал...
Последна информация за разпространението на коклюш в Пловдив и ре...
БСП Пловдив: Социализмът означава безплатно образование и здравео...
Шофьор: Отнемане на книжките на всички, които смятат, че синият е...
Бляскава церемония събра известни особи в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).