Тлъсти хонорари за членовете на СИК за изборите

Автор: Диана Бикова
Коментари (0)
11:36 / 22.02.2021
11082
Тлъсти хонорари ще получат членовете на СИК-овете на предстоящите на 4 април избори. Основните възнаграждения на председателите е 105 лв., на заместниците и секретарите - 95 лв., на членовете - 80 лв. Допълнително ще се плащат по 15 лв. за подреждане на изборното помещение. Тези, които предават протоколите в РИК, ще получават по 30 лв. отгоре, а в секциите, в които ще има машинно гласуване - пляс 20 лв. Освен това възнагражденията на всички ще бъдат увеличени с 50% заради провеждане на избори в епидемична обстановка. 

4051 са членовете на секционните комисии. С решение на РИК те ще бъдат 7-членни за секции с под 500 избиратели и 9-членни - над 500 избиратели, съобщи председателят на РИК Пловдив Илиан Иванов, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Неясен е все още въпросът как ще се организира работата на подвижните секции, които ще посещават домовете на карантинираните. Възможно е да бъдат различни от другите мобилни секции. 

На входовете на всички училища ще има човек, който да измери температурата на влизащите. В изборните помещения ще се спазват строги противоепидемични мерки. Ще има разстояние от 1.5 метра между членовете, те не трябва да си сменят местата, през цялото време ще са с маски, с изключение когато пият течност или се хранят. 

При заявено желание членовете на СИК ще бъдат ваксинирани с "Пфайзер", тъй като при тази ваксина е най-къс срокът за поставяне на втората игла, обяви зам.-шефът на РЗИ д-р Аргир Аргиров.

В Пловдив град ще има 459 избирателни секции, почти по 100 във всеки район. Имунизациите на членовете на СИК ще бъдат направени в ДКЦ-тата и болници. "Ваксинирането е максимум между 12 и 15 души на час, т.е. дори по 2 кабинета да работят едновременно, поне 3-4-5 и повече дни ще отнеме ваксинацията и после реваксинацията. Казвам го, защото навсякъде се съобщава за опашки пред кабинетите. Каквито и графици да направим, пак ще има чакане, пак ще има опашки" - обясни д-р Аргиров. 

При посещения на карантинирани избиратели членовете на комисиите ще бъдат със защитно облекло и ще се прави дезинфекция след всяко посещение.

За да няма струпване на много хора при предаването на бюлетините, е възможно всяка от двете пловдивски РИК да ползват по две палати в панаира. В едната палата ще са секционните комсии, в другата - РИК и ще се допускат по 10-20 секции. Предстои председателите на 16 и 17 РИК и представители на областната администрация да посетят Международния панаир и с ръководството му да обсъдят точно тази тема, коментира Илиан Иванов. 

Към момента няма яснота кога ще бъдат доставени машините за машинното гласуване. Те ще бъдат поставени в секции с над 300 избиратели. 

ПОДРОБНОСТИ ГЛЕДАЙТЕ В ПРИКАЧЕНОТО ВИДЕО!

Plovdiv24.bg излъчи на живо брифинга. Ако желаете да бъдете уведомени при бъдещи излъчвания на живо, абонирайте се за нашия канал в Youtube Plovdiv24.bg или ни последвайте във Фейсбук: Plovdiv24.bg новини.


Виж коментарите (0)

Още по темата (4080):
11.10.2022 Проф. Гечев: Правителство е възможно по-скоро с третия мандат
14.07.2022 Скандал и остри реплики в ЕП заради снимките от спалнята на Бойко Борисов
06.07.2022 Осъдиха жена, гласувала два пъти на парламентарните избори през април 2021
г.
25.05.2022 След въпрос на ГЕРБ премиерът скандално призна: Областният управител на Варна няма достъп до класифицирана информация
23.05.2022 Журналистка провокира Слави Трифонов с въпроси: Държавата става все по-зле! Ти къде си, Слави?
05.05.2022 Кристиан Вигенин сподели за приоритетите на БСП
Още новини от Новини от Пловдив:
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).