Тигрови комари заплашват Пловдив с вируса "Зика"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
12:33 / 03.03.2016
15720
Пет български града са с риск от заразата зика. В тях от 2010 година се въдят тигрови комари - същият вид, който пренася болестта в Южна Америка. Става въпрос за Бургас, Варна, Пловдив, Пазарджик и Благоевград.

Това предупреди националният консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев, който е и директор на Националния център за заразни и паразитни болести. Той инструктира екипа си как да действа при евентуална поява на заразата у нас и какви точно тестове установяват заразата.

Много вероятно е тези комари да се появят още тази пролет и в крайдунавските области. Причината е, че там има много заблатявания и локви със застояла вода, допълни проф. Кантарджиев и посочи, че досега тигровите комари у нас не са пренасяли зика. По думите му обаче не е изключено тя да проникне в популацията им.

Болниците ни имат готовност да разкрият допълнителни легла, ако инфекцията пламне, твърдят специалисти пред изданието. Заразата зика, която уврежда мозъка на ембрионите, може да ни удари и след секс със заразен и дори вече преболедувал заболяването партньор, предупреди проф. Кантарджиев, но подчерта, че в 95 на сто от случаите инфектирането е след ухапване от тигров комар.

По друг начин от човек на човек, в трамвая или ако някой кихне насреща ни, не е възможно да се заразим, увери ученият.

Предаването на зика може да става от мъж на жена или друг мъж, ако двойката е хомосексуална, но не и от жена на мъж при полов контакт.

Причинителят на заразата, както и при другите вируси, се загнездва в простатата и от там чрез спермата може да се предаде на сексуалния партньор. Тя преживява там месеци след като той е излекуван и няма никакви симптоми и удря внезапно сексуалния партньор или партньорка.

Предаването по този начин обаче е по-малко вероятно, отколкото традиционното чрез ухапване от комар - преносител на заразата, конкретизира проф. Тодор Кантарджиев.

Заболяването се проявява само при 20% от ухапаните от тигрови комари. Симптомите са покачване на температурата и кожен обрив. Затова те могат да бъда взети и за някаква алергична реакция. Националният консултант предупреди също, че за разлика от нашенските комари тигровият хапе само през деня и то по краката максимум до коляното при хора със среден ръст. Причината е, че той е много дребен и лети ниско.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (6)

Още по темата (11):
21.05.2016 Вирусът зика достигна Африка
05.03.2016 Откриха доказателства за връзка между вируса Зика и аномалии при новородени
02.03.2016 Българка: Заразена съм със "Зика", като грип е!
28.02.2016 Броят на заразените с вируса зика в САЩ достигна 147 души
17.02.2016 СЗО иска 56 млн. долара, за да се пребори с вируса "Зика"
06.02.2016 Насекомото, от което тръгва вирусът "Зика", засечено в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).