Тигрови комари в Пловдив, но без място за паника

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (12)
16:48 / 27.08.2014
8659
Разпространението на тигрови комари не е нещо ново за нашата страна. Това каза д-р Моника Троянчева, директор на Дирекция ''Надзор над заразните болести'' в РЗИ - Пловдив. 

По думите й тигровите комари са по-екзотични за нашата страна, но това не е нещо ново. Първите екземпляри тигрови комари у нас са регистрирани през 2011 година. Според Троянчева съобщенията за насекомите са подадени от граждани, които са добре запознати с морфологията на тигровия комар. 

"Това не е необичайно, защото медицинските специалисти доста отдавна предупреждават, че глобалното затопляне на климата и други човешки дейности са фактори, които влияят и върху биологичните видове и тяхното разпространение, така че навлизането в други територии на тигровите комари е нещо от рода на очакваните неща", уточни д-р Троянчева.

По думите й няма някакви специални мерки спрямо тях. Всички тези мерки, които са валидни изобщо срещу комарите, са валидни и за тези тигрови комари. Всички комари са преносители на болести, така че мерките, които трябва да се взимат, са за намаляване числеността на тази популация.

"Конкретно тигровите комари се свързват с разпространението на едни особени хеморагични трески, които са непознати за нашата страна - денга и чукунгуня. Това са хеморагични заболявания, причинявани от вируси'', каза Троянчева, но уточни, че за нас засега опасността не е реална, тъй като няма болни хора и не би следвало да настъпва паника сред населението. 

"Осъществихме връзка с Националния център по заразни и паразитни болести. Оттам научихме, че няма данни за резистентност на тигровите комари спрямо средствата, които използваме за останалите. Освен това направихме контакт с фирмата ''Дезинфекционна станция'', която извършва обработките на община Пловдив. Бяха много коректни служителите и съвместно с наш служител направиха обработките на 19-ти и на 20-ти през нощта, така че това, което е трябвало да се направи от тяхна страната, е извършено под наш контрол", уточни д-р Моника Троянчева.

Тя посъветва при евентуално ухапване от комар, ако хората имат грипоподобно заболяване, треска, температура, втрисане, някакви симптоми, които не са типични за ухапване от насекомо друг път, да потърсят консултация с инфекционист, за да са спокойни. Според д-р Троянчева на никого не е нужна паника. 

"Информацията е важна дотолкова, доколкото хората да вземат предвид това", каза още тя и добави, че е добре хората да ползват репеленти.


Източник: радио "Фокус"

Виж коментарите (12)
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).