Танева: Работи се в посока на улесняване на процедурата за осиновяване

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:14 / 15.03.2014
2489
До края на тази или до средата на следващата година ще бъдат закрити последните два действащи дома за деца в Пловдив. Това каза Надя Танева, директор на Социално подпомагане -Пловдив. По думите й, това са домовете "Олга Скобелева" и "Мария Луиза", като преди тях вече е бил закрит и домът "Рада Киркович".

В "Олга Скобелева" са останали 40 деца, а в най-голямата подобна институция в Пловдив - "Мария Луиза", има 100 деца. Планирано е отделните фамилни къщички там да бъдат превърнати в център от семеен тип, така че да може децата да живеят в по-близка до семейната среда.

Според Надя Танева, е много важно първо да бъдат закрити домовете за деца от 0 до 3 години, тъй като тогава няма как тези деца да преминават в по-горни институции. Другото, на което трябва да се наблегне е развитието на приемната грижа.

"Когато за едно дете още от родилния дом стане ясно, че ще бъде изоставено по една или друга причина се стараем то да не попада в институция, а да е под грижите на приемно семейство", каза Танева.

Според Надя Танева, не може да се каже, че броят на изоставените деца в Пловдив се е увеличил, тъй като Социално подпомагане, Общината и много неправителствени организации работят по превенция на изоставянето.

В Пловдив има 3 центъра за обществена подкрепа, които много помагат на Агенция "Закрила на детето". Работи се и с родителите и с всички родилни отделения.

"Тази тенденция, особено за деца с увреждания, която преди години беше доста наболяла, мога да кажа, че от десет деца с увреждания едно се връщаше в семейството, останалите се настаняваха в институции, сега фактите са точно обратните. Това е благодарение на много работа съвместно с много институции", уточни Танева. Също така, почти няма изоставени новородени деца.

По думите на Надя Танева, се работи в посока на улесняване на процедурата за осиновяване на дете. Другото, което се прави е когато детето е настанено в приемна грижа, се дава право на приемния родител да прецени дали иска да осинови детето или ще продължи да се грижи за него.

"Има много родители, които се грижат за приемно дете, привързват се към него и след това го осиновяват", добави директорът на Социално подпомагане - Пловдив. По думите й, след закриването на домовете за деца започва да се работи в същата посока и с домовете за възрастни.

Източник: Радио "Фокус"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Сауна за левче в Пловдив: 37,8° в градския транспорт!
Тръгнаха колите по най-новата улица в Пловдив, разликата с преди ...
В Пловдив проф. Искра Баева коментира как егоизмът победи героизм...
След материал на Plovdiv24.bg отново сигнал за "стена на срама" в...
Сведохме глави пред паметта на Ботев и загиналите за Свободата
Пловдив почете Ботев и загиналите за свободата на България


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).