Така трябва да изглежда централният площад на Пловдив за 6 септември!

Автор: Мариана Панчева
Коментари (30)
12:22 / 29.05.2019
43485
Площад "Централен" и цялата зона край него е изключително сложен и уникален проект, коствал много време, но не напразно, защото съграденото ще остане за поколенията. Това обобщение направи кметът на Пловдив Иван Тотев при специалната му инспекция на място днес, предаде репортер на Plovdiv24.bg. 

"Въпреки многото гласове за това, че той (проектът) не трябва да се случва, успяхме да разкрием много паметници, които да обогатят историята на Пловдив и накрая успяхме да да ги впишем в градската тъкан", заяви не без гордост градоначалникът и поясни, че намерението е официалното откриване на площада да е за празника на Пловдив - 6 септември.

А паметниците на културата, открити в т.н. от пловдивчани "дупка" или разкопките на "Форум - Запад" изобщо не са малко, някои от находките са уникални. Така например археолозите попаднаха на надпис, посветен на главното тракийско божество Херос. Надписът е важен за историята на града под тепетата, защото до момента друг такъв не е намиран. По думите на реставраторите това говори не за римска култура, а за места тракийска такава, развила се по време на римското владичество в Тракия. В случая Херос е закрилял западните пропилеи (вход) на форума като самите пропилеи са добре запазени и проучени в цялата им дълбочина и ширина. Ще се издигнат и три колони от по 7,20 метра, едната от тях - изцяло автентична. 

Социализацията на самото място също е изключително важна - пловдивчани и гостите на града ще имат възможност да преминават директно през археологията, ще могат да отпочиват сред археологията. Социализацията ще даде възможност продължението на Цар Симеоновата градина и археологията да се интегрират в едно пространство.

Освен за археологията е помислено и за съвремието. Подменена е подземната инфраструктура, от всички страни на площада има комуникационни шахти, които ще позволяват провеждане на различни мероприятия на открито. В северната част на Форума са планирани три летни бара с пряка видимост към Одеона. Ще има озеленяване, водни площи... "Това пространство ще е с много функции. Идеята ни е да го наситим с живот и събития, а да не бъде само място за преминаване", обобщи кметът Иван Тотев. Как трябва да изглежда площадът - вижте визуализациите, които показа градоначалникът.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (30)

Още по темата (266):
22.02.2024 Преобразяват емблематични туристически обекти в Пловдив от римско време
24.09.2023 За срам на Община Пловдив още една атракция не работи
18.06.2023 Площад "Централен" тъне в разруха, общината бездейства
29.04.2023 Дяволът е в детайлите или защо вече и с центъра на Пловдив не можем да се хвалим
04.07.2022 Зико: Дотук си изпълняваме обещанията
19.04.2022 В Пловдив вече има още едно уникално място, което трябва да бъде
видяно
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).