ТЕЛК може да затвори, кметът го оставя без покрив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
11:12 / 27.09.2010
3790
Около 23-те хиляди инвалиди, които минават годишно през ТЕЛК, могат да не успеят да си подновят свидетелствата за нетрудоспособност, алармира изпълнителният директор на МБАЛ "Пловдив" д-р Аргир Аргиров на специална пресконференция, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Със своя заповед от четвъртък кметът прекратява договора за наем на общинската сграда, намираща се на ул. "Четвърти януари" 36, където се помещава ТЕЛК. В срок от един месец тя трябва да бъде опразнена, защото там щели, според решение на Общинския съвет, да се възстановят детските ясли, особено наложителни заради увеличения ръст на раждаемост в Пловдив.

"Нито има къде да се преместим, нито пък пари за това. Единственият изход е временно да затворим ТЕЛК, а сме разпратили писма на нуждаещите се от подновяване на експертизите инвалиди до края на годината", отбеляза д-р Аргиров.

Картотеката на ТЕЛК, която съдържа 280 хил. експертизи, също трябва да бъде предислоцирана на незнайното друго място.

"На хиляди хора няма да могат да бъдат подновени пенсиите по инвалидност, на които разчитат за своето оцеляване", отбеляза шефката на ТЕЛК д-р Райна Ангелова.

Два от седемте състава на институцията - очният и психиатричният, обслужват болни не само от Пловдивско, а съответно от шест и от три области. Същевременно справка на д-р Аргиров за раждаемостта сочи, че през 2004 г. новородените в града са 3100, през 2005 - 3340, 2007 - 3648, 2009 - 4108, а новородените пловдивчанчета за първите 6 месеца на 2010 г. са 1800. Той припомни публичните изявления на кмета, че проблемът с  детските градини в Пловдив е решен.

В същото време всеки месец трябвало да бъдат преосвидетелствани по 1500-1600 инвалиди.

Единственият по-скоро смешен отколкото реалистичен вариант  според д-р Аргиров е целият ТЕЛК заедно с архива да бъде предислоциран в столовата на МБАЛ "Пловдив", където да работи като военно-полеви лазарет.

Здравната министърка Анна-Мария Борисова вече е уведомена за проблема, но реакция оттам още няма. Още през януари, откогато бил виснал проблемът, д-р Аргиров заедно с областния управител Иван Тотев са оглеждали за подходяща държавна сграда, но такава не успели да открият. Дори да изникнело нещо подходящо, с 20-те лева, които ТЕЛК получавал за експертно решение, нямало да може да се изплаща наемът. Юристите на болницата подготвят мотивите, с които ще обжалват кметската заповед в Административния съд.

Славчо Атанасов пък е посочил в своите мотиви за прекратяване на договора решението на Общинския съвет в изпълнение на приетата стратегия за намиране на места в обединените детски заведения и ясли на най-малките жители на Пловдив - от 3-месечна до 3-годишна възраст, тъй като проблемът с тяхното настаняване не бил решен.

Този браузър не поддържа видео елемента.


ТЕЛК може да бъде затворен

Виж коментарите (6)

Още по темата (7):
17.03.2021 Майка на близнаци с проблеми изригна срещу ТЕЛК: Луда ме направиха, унизително и гнусно е!
14.03.2021 Майка на едногодишно дете с увреждания сигнализира за проблеми с ТЕЛК
22.05.2017 Повече пешеходни зони и по-малко коли в сърцето на Пловдив
12.10.2013 Читател: Какво се случва със сградата на бившия ТЕЛК
08.04.2013 Събарят сградата на ТЕЛК, временно превръщат мястото в паркинг
04.02.2013 Събарят сградата на ТЕЛК на "4-ти януари", строят детска ясла
Още новини от Новини от Пловдив:
Забавен надпис на автомобил в пловдивска регистрация предизвика ф...
Район "Северен" се подготвя за нови ремонти на улици и тротоари, ...
Пловдивчанин поиска глобяване на пешеходци: Тази игра на руска ру...
Сигнал: Сервизаджии образуваха ново сметище в Пловдив
Удар между коли затапи Околовръстното на Пловдив, има полиция
На празник като на празник, район "Южен" се отчете


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).